Флотація з носіями як спосіб інтенсифікації збагачення тонкого вугілля - Білецький, Володимир Стефанович; Смирнов, В. О. (Національний гірничий університет, 2013)
При флотації в пульпі завжди присутні первинні і вторинні тонкі шламові частинки, які відрізняються специфічними фізичними і фізико-хімічними властивостями, що залежать від їх розмірів і мінерального складу. У тонкі шлами переходять переважно м’які мінерали, які добре розмокають. Оскільки при подрібненні мінерали руйнуються в основному по макродефектах зерен і дефектах кристалічної ґратки, тонкі частинки характеризуються підвищенням структурної неоднорідності, зменшенням ролі зовнішніх дефектів і зростанням внеску поверхневих шарів. Малий розмір частинок обумовлює їхню велику питому поверхню і відповідно велику адсорбційну здатність. Флотація тонких шламових частинок протікає неефективно. Крім того, дуже тонкі шламові частинки (розміром до 3 мкм) суттєво впливають на флотацію більш крупного матеріалу, при цьому спостерігається: – забруднення пінного продукту дрібними породними фракціями; – збільшення витрати реагентів; – зменшення швидкості флотації; – погіршення флотації більш крупних зерен і зниження якості хвостів внаслідок поганої флотації найтонших зерен. Негативний вплив тонких шламів на флотацію пояснюється такими причинами: – тонкі шлами налипають на більше крупні частинки, створюють на їхньої поверхні шламове покриття, що приводить до гідрофілізації цієї поверхні і депресії її флотації; – тонкі шламові частинки покривають плівкою поверхню повітряних бульбашок, тому до них погано прилипають мінеральні частинки середньої флотаційної крупності; – тонкі шламові частинки, що володіють великою питомою поверхнею, поглинають велику кількість реагентів, у результаті чого їх може не вистачати для флотації середніх і крупних частинок; – шламові частинки характеризуються малою швидкістю флотації, що також пов’язане з їхньою великою питомою поверхнею та специфічним механізмом зустрічі з бульбашкою повітря; – дрібні частинки пустої породи часто забруднюють пінний продукт внаслідок їхньої часткової гідрофобізації і механічного виносу у піну. Для зниження негативного впливу тонких шламів на процес флотації як один із заходів може бути застосована флотація з носіями, де роль носіїв виконують більш крупні вугільні зерна. Але цей способ малодосліджений і практичного застосування не одержав. Мета роботи – дослідження флотації з носіями як способу інтенсифікації збагачення тонкодисперсного вугілля.
Keywords: гідрофобізація; фізико-хімічні властивості; мінеральні частини; флотомашини; повітряна бульбашка