Концепція управління інформаційними ресурсами в 4П-середовищі - Єгорченков, Олексій Володимирович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2018)
Головна сучасна проблема управління портфелями проектів і програм на підприємствах – звідки взяти своєчасну, якісну, повну інформацію для успішної реалізації проектів. Виходячи з цього в роботі пропонується застосувати підхід до управління інформаційним ресурсом 4П-середовища. Суть використання цього підходу для управління інформаційними ресурсами полягає в тому, що створення та використання такого ресурсу розглядається як компонент функціональної надбудови, в якій концентруються інформаційні потоки інструментальних засобів управління проектами/програмами/портфелями і підприємствами (в частині проектної діяльності) з усіма атрибутами реалізації та компонентами системи управління. Метою роботи є опис концепції управління інформаційними ресурсами в 4П - середовищі підприємства. Була проведена класифікація інформаційних ресурсів у відповідності з запропонованими ознаками: по місцю в інформаційному просторі проектно-орієнтованого підприємства, по формі використання інформаційних ресурсів, по змінності інформаційних ресурсів, по джерелу інформації, по місцю в інформаційних процесах. Розглянуто розподіл класів інформаційних ресурсів по трьом рівням організації, а також запропонована структура, яка дозволить формально оперувати процесами управління інформаційними ресурсами: із зовні підприємства, з підприємства, з проектів і програм, з портфелів проектів. Розглянуто функції управління інформаційними ресурсами в розрізі представлених класів. Це необхідно для того, щоб ці моделі управління ввійшли в функціональну надбудову і підвищили рівень автоматизації в 4П-середовищі. Визначено, що система функцій надбудови в частині управління інформаційними ресурсами повинна бути достатньо складною, багатовимірною, базуватися на потужній методологічній базі, щоб задовільнити потреби 4П-середовища в управлінні інформаційними ресурсами. Було зроблено висновок, що для цього в першу чергу необхідно «алгоритмізувати» кожну функцію управління інформаційними ресурсами і виділити в них спільні процедури, які і ляжуть в основу управлінської підсистеми функціональної надбудови, що є напрямком для подальших досліджень.

The main modern problem of projects and programs portfolios management in enterprises is where to get timely, high-quality, complete information for the successful implementation of projects. Based on this, in the paper is proposed to apply an approach to the management of information resources in 4P-environment. The essence of using this approach for information resources management is that the creation and use of such a resource is considered as a component of the functional add-in, which concentrates the information flows of the project / program / portfolio management tools and enterprises (in terms of project activities) with all the attributes of implementation and control system components. The purpose of the work is a description of the information resources management concept in 4P - environment of enterprise. The classification of information resources was carried out in accordance with the proposed features: by place in the information space of the project-oriented enterprise, by the form of use of information resources, by shift of information resources, by the source of information, by place in information processes. The distribution of information resources classes across three levels of the organization is considered, and a structure is proposed that allows one to formally operate with information resources management processes: from outside the enterprise, from the enterprise, from projects and programs, from project portfolios. Consider the functions of information resources management in the context of the presented classes. It is necessary that these models of management to enter in the functional add-in and increase the level of automation in the 4P environment. It was determined that the system of functions of the add -in in part of information resources management should be quite complex, multidimensional, based on a powerful methodological basis to meet the needs of the 4P-environment for managing information resources. It was concluded that for this, first of all, it is necessary to “algorithmize” each information resources management function and highlight common procedures in them, and will form the basis of the management subsystem of the functional superstructure, is a direction for further research.
Concept of information resources management in 4Р-environment
Keywords: управління проектами; портфель проектів і програм; project management; portfolio of project and program