Аналіз причин пошкодження повітряних ліній електропередачі в електромережах середньої напруги - Семененко, Юрій Олександрович; Середа, Олександр Григорійович; Семененко, Олександр Іванович; Середа, Олена Геннадіївна; Семененко, Ольга Діонісівна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
Проаналізована можливість вирішення актуальної проблеми підвищення надійності функціонування систем електропостачання, зокрема електромереж напругою 6(10)-35 кВ. Здійснено порівняльний аналіз причин високої аварійності повітряних ліній електропередачі в об’єднаній енергосистемі України за наявності аналогічних проблем на світовому рівні, коли основними чинниками пошкоджень повітряних ліній середньої напруги були або зношене обладнання, або технологічні порушення від впливу природних явищ, або їх спільна дія. З’ясовано, що тривалі перерви в електропостачанні, регламентовані Законом України «Про ринок електричної енергії», який регулює правові та економічні відносини, пов’язані з виробництвом, передачею, розподілом, купівлею-продажем електроенергії задля забезпечення надійного та безпечного її постачання споживачам, розвитку ринкових відносин, а також мінімізації витрат та негативного впливу на навколишнє природне середовище, призводять до значних економічних збитків у споживачів, а тому мають велику соціально-економічну значимість.

The paper analyzes the possibility of solving the pressing problem of improving the reliability of power supply systems, in particular electrical networks with voltages of 6(10)-35 kV. A comparative analysis of the causes of the high failure rate of overhead power transmission lines in the Integrated Power System of Ukraine is carried out in the context of similar problems worldwide, where the main factors of damage to medium-voltage overhead lines are either worn-out equipment, technological disturbances caused by natural phenomena, or their combined effect. It has been established that prolonged interruptions in electricity supply, regulated by the Law of Ukraine “On the Electricity Market,” which governs legal and economic relations related to the generation, transmission, distribution, and purchase and sale of electricity in order to ensure its reliable and safe supply to consumers, the development of market relations, as well as the minimization of costs and negative environmental impact, lead to significant economic losses for consumers and therefore have high socio-economic significance.
Damage causes analysis to overhead power transmission lines in medium-voltage electrical networks
Keywords: енергосистема; енергоефективність; кліматичні чинники; цільова функція; недопоставлена електроенергія; тепловий режим; умовна оптимізація параметрів; power system; energy efficiency; climatic factors; objective function; non-supplied energy; thermal regime; conditional parameter optimization