Сучасний стан "зеленого" тарифоутворення: пошук шляхів вдосконалення в умовах невизначеності - Фадєєва, Ірина (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2024)
У статті наведено результати проведеного дослідження сучасного стану «зеленого» тарифоутворення з метою виявлення найбільш ефективних та прийнятних до поточних невизначених умов зовнішнього середовища механізмів тарифоутворення для стимулювання розвитку ВДЕ в Україні. Виявлено основні проблеми "зеленого" тарифоутворення, які стримують розвиток ВДЕ у час енергодифіциту в крані, викликаного військовою агресією. У результаті дослідження пропонуються заходи щодо вдосконалення «зеленого» тарифоутворення, впровадження інструментів, спираючись на зарубіжний досвід стимулюючого тарифоутворення та підходів до державних інвестицій у сфері ВДЕ. Розвиток "зеленої" енергeтики набуває все бiльших темпів у світовій економіці. Проте для досягнення глобальних ефектів від її впровадження необхідно, щоб більшість iндустріально розвинених країн значно збільшили обсяги виробництва та використання "зеленої" енергетики порівняно з традиційними джерелами. Одним з вагомих важелів мотивації та стимулювання переходу на альтернативні джерела енергії є "зелений" тариф, який спонукає все більше виробників енергії переходити на виробництво цього виду енергії. Проте, як показує практика впровадження "зелених" тарифів, єдиної методики і інструменту для коректної розробки механізму "зеленого" тарифоутворення в умовах невизначеності не існує. Для його ефективного впровадження, особливо в умовах невизначеності зовнішнього середовища, необхідно враховувати значну кількість чинників, що впливають на виробників "зеленої" енергії та на економіку країни та регіону загалом.

The article presents the results of a study of the current state of "green" tariff formation with the aim of identifying the most effective and acceptable to the current uncertain conditions of the external environment tariff formation mechanisms for stimulating the development of RES in Ukraine. The main problems of "green" tariff formation, which restrain the development of RES at the time of the energy shortage in the tap caused by military aggression, have been identified. As a result of the study, measures are proposed to improve "green" tariff formation, implementation of tools, based on foreign experience of stimulating tariff formation and approaches to public investments in the field of RES. The development of "green" energy is gaining momentum in the world economy. However, in order to achieve global effects from its implementation, it is necessary for the majority of industrialized countries to significantly increase the production and use of "green" energy compared to traditional sources. One of the important levers for motivating and stimulating the transition to alternative energy sources is the "green" tariff, which encourages more and more energy producers to switch to the production of this type of energy. However, as the practice of implementing "green" tariffs shows, there is no single methodology and tool for the correct development of the mechanism of "green" tariff formation in conditions of uncertainty. For its effective implementation, especially in conditions of uncertainty of the external environment, it is necessary to take into account a significant number of factors affecting the producers of "green" energy and the economy of the country and the region in general.
The current state of "green" tariff formation: the search for ways of improvement in conditions of uncertainty
Keywords: енергетика; світова економіка; альтернативні джерела енергії; фінансова стабільність; конкурентоспроможність; енергоефективність; renewable energy sources; uncertainty; energy sources; energy efficiency