Діяльність державних та громадських інституцій у сфері соціального захисту ветеранів - Гаряєва, Ганна Михайлівна; Чеботарьов, Микола Корнійович; Гаєвая, Олександра Валентинівна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
У статті обґрунтовано, що соціальний захист учасників бойових дій та членів їх сімей є одним із ключових напрямів державної політики України; розкрито основні напрями діяльності Міністерства у справах ветеранів України; визначено проблеми, обмеження і виклики щодо система соціальної підтримки ветеранів та членів їх сімей (фінансування й економічний тиск, нерівність і диференціація через систему пільг, неефективність деяких послуг логістичні, адміністративні та інформаційні бар'єри та ін.); визначено основні напрями вдосконалення політики соціального захисту; обґрунтовано доцільність імплементації міжнародної практики – ефективність комплексних систем, що поєднують медичні, психологічні, соціальні, юридичні та професійні послуги. Інтегративна модель забезпечить не лише соціальний захист, а й довгострокову реінтеграцію та повернення ветеранів до активного життя.

The paper substantiates that social protection of combatants and their family members is one of the key areas of state policy of Ukraine; the main areas of activity of the Ministry of Veterans Affairs of Ukraine are revealed; problems, limitations and challenges regarding the social support system for veterans and their family members have been identified (financing and economic pressure, inequality and differentiation through the system of benefits, inefficiency of some services, logistical, administrative and information barriers, etc.); The main directions for improving social protection policy are identified; the feasibility of implementing international practice is substantiated – the effectiveness of comprehensive systems that combine medical, psychological, social, legal and professional services. An integrative model will ensure not only social protection, but also long-term reintegration and return of veterans to active life.
Activities of state and public institutions in the sphere of social protection of veterans
Keywords: соціальний захист; учасники бойових дій; медичні послуги; психологічні послуги; соціальні послуги; юридичні послуги; інтегративна модель; social protection; combatants services; medical services; psychological services; social services; legal services