Керамічні маси для виготовлення клінкерної тротуарної плитки - Михайлюта, О. С.; Колєда, В. В.; Алєксєєв, Є. В.; Сем'яніста, В. В. (НТУ "ХПІ", 2012)
Встановлена можливість одержання клінкерної кераміки за енерго- та ресурсозберігаючими технологіями. З використання гранітного пилу та глинистої сировини розроблено керамічні маси, які призначені для формування високоміцних керамічних виробів методом напівсухого пресування. Отримана після випалу при 1170 °С дослідна кераміка має наступні характеристики: повна усадка до 11,5 %, водопоглинання - 2 - 3 %, механічна міцність на стискання - до 250 МПа, зносостійкість 13 - 17 см³/50 см².

The posibility of obtaining ceramic clay pavers for energy- and resource-saving tchnologies was established. The ceramic masses for production the pavers on the base of granite dust and clay raw materials for molding by pressing method were elaborated. The experimental ceramic samples after burning at 1170 °С have the following characteristics: the full shrinkage to 11.5 %, the water absorption 2 - 3 %, the mechanical compressive strength - up to 250 MPa, the wear resistance 13- 17 сm³/50 сm².
Keywords: кераміка; ресурсозберігаючі технології; гранитний пил; глиниста сировина; високоміцні вироби