Полімерні матеріали, що використовуються при виготовленні ортезів для сидіння для реабілітації пацієнтів з важкими порушеннями опорно-рухових функцій - Салєєва, А. Д.; Солнцева, І. Л.; Гришко, Є. К.; Чернов, Є. І.; Борисов, М. О.; Близнюк, Олександр Вікторович (НТУ "ХПІ", 2008)
Проведено дослідження різних полімерних матеріалів з метою застосування їх для виготовлення індивідуального ортеза для сидіння найбільш простої конструкції, що складається із твердого каркаса й зм'якшуючого елемента. Установлено, що для виготовлення твердого каркаса необхідно використати ВТТП із міцністю при вигині 30-35 МПа, модулем пружності 780-1100 МПа й високою ударною в’язкістю. Такий комплекс властивостей має ТермоЛин марки Т95 і його вітчизняний аналог ЛМТ. Найкращі зм'якшуючі й експлуатаційні властивості, необхідні для зм’якшуючого елемента, а саме: напруга при стиску до 40% 37-43 КПа, залишкова деформація при статичному стиску не більше 4%, мали вітчизняні поролони марок EL 2842, ST 3542, HR 3535.

Research of different polymeric materials has been carried out with the purpose of their application for manufacture of an individual orthosis for sitting of the most simple construction which will consist of a rigid frame and a softening element. It was found, that for manufacture of a rigid frame it is necessary to use HTT with bending strength 30-35 МPa, a coefficient of elasticity 780-1100 Pа and high impact strength. TermoLin of the brand Т95 and its domestic analog LMT had this set of properties. The best softening and operation properties necessary for the softening element, namely: the compressive stress up to 40% 37-43 КPа, residual strain at static compression no more than 4%, had domestic foam rubbers of the brands EL 2842, ST 3542, HR 3535.
Keywords: жорсткий каркас; зм' якшуючий елемент; термопласти; експлуатаційні властивості