Комплексне застосування інтернетдидактики та електронних бібліотек у навчальному процесі - Білецький, Володимир Стефанович; Онкович, Ганна Володимирівна (Київський столичний університет імені Бориса Грінченка, 2024)
Описано комплексне застосування інтернетдидактики (вікі-, кіно-, сайто-, блого-, вебінародидактики) та електронних бібліотек у сучасній вітчизняній університетській освіті. Показано, що такий підхід підсилює ефект кожного складника (компонента) інтернетдидактики. При цьому їх поєднання у певному окремому випадку обирає викладач. Умовами успішної реалізації такої синергетики є: наявність первинної фахової джерельної бази навчального процесу, матеріально-технічного і програмного забезпечення комунікації «викладач-студент», створення і користування відео, аудіо, текстовою інформацією. Попередньо забезпечується медіаграмотність обох сторін – як викладацького, так і студентського складу; при цьому від викладацького складу, а також роботодавців, очікується не тільки володіння технікою і технологією он-лайн процесу викла дання, але й створення самих продуктів – навчальних фільмів, сайтів, блогів, вебінарів, вікіпедійних статей тощо. Для студента важливим є синергетичне поєднання наукових досліджень і навчального процесу, що можна оптимально досягнути наблизивши самого студента і університет до роботодавця. Для викладача важливим є комплексність його фахової діяльності в університеті з «включеністю» у світове наукове і викладацьке середовище – через присутність доробку викладача (науковця) в міжнародних наукометричних базах, бібліотеках, на майданчиках наукових конференцій, симпозіумів тощо. Отже, комплексний ефект від застосування вікі-, кіно-, сайто-, вебінародидактики та електронних біблі отек у сучасній вітчизняній університетській освіті і науці має такі складники: - по-перше, викладач для підвищення ефективності он-лайн навчання одночасно застосовує вікі-, кіно-, сайто-, блого-, вебінародидактику у найбільш ефективному для його предмету поєднанні; - по-друге, умовами успішної реалізації такої синергетики є: наявність первинної фахової джерельної бази навчального процесу, матеріально-технічного і програмного забезпечення комунікації «викла дач-студент»; - по-третє, необхідно попередньо забезпечити медіаграмотність обох сторін; - по-четверте, для студента важливим є синергетичне поєднання наукових досліджень і навчального процесу; по-п᾽яте, для викладача важливим є синергетичне поєднання його фахової діяльності з «включеністю» у світове наукове і викладацьке середовище.

The complex application of Internet didactics (wiki, film, site, blog, webinarodactics) and electronic libraries in modern domestic university education is described. It is shown that this approach strengthens the effect of each component (component) of Internet didactics. At the same time, their combination is chosen by the teacher in a certain individual case. The conditions for the successful implementation of such synergy are the availability of the primary professional source base of the educational process, material, technical and software support for «teacher-student» communication, and the creation and use of video, audio, and text information. The media literacy of both sides is ensured in advance – both teaching staff and students; at the same time, the teaching staff, as well as employers, are expected not only to possess the equipment and technology of the online teaching process but also to create the products themselves – educational films, websites, blogs, webinars, Wikipedia articles, etc. A synergistic combination of scientific research and the educational process is important for a student, which can be optimally achieved by bringing the student and the university closer to the employer. For a teacher, the complexity of his professional activity at the university with «inclusion» in the global scientific and teaching environment is important – due to the presence of the teacher’s (scientist’s) work in international scientometric databases, libraries, at the sites of scientific conferences, symposia, etc. So, the complex effect of the use of wiki, film, site, web didactics and electronic libraries in modern domestic university education and science has the following components:- firstly, to increase the effectiveness of online education, the teacher simultaneously uses wiki-, film-, site-, blog-, and webinar-didactics in the most effective combination for his subject; - secondly, the conditions for the successful implementation of such synergy are the presence of a primary professional source base of the educational process, material, technical and software support for «teacher-student» communication; - thirdly, it is necessary to ensure the media literacy of both parties beforehand; - fourthly, a synergistic combination of scientific research and the educational process is important for a student; - fifthly, it is important for a teacher to synergistically combine his professional activity with «inclusion» in the global scientific and teaching environment.
Complex application of internet didactics and electronic libraries in the educational process
Keywords: комплексність освітнього процесу; медіакомпетентність; професійно орієнтована медіаосвіта; медіадидактика; вікідидактика; кінодидактика; сайтодидактика; електронні бібліотеки; вища професійна освіта; complexity of the educational process; media competence; professionally oriented media education; media didactics; wiki didactics; film didactics; site didactics; electronic libraries; higher professional education