Інституціоналізація інноваційних екосистем у агропромисловому комплексі України - Маслак, Ольга Іванівна; Маслак, Марія Володимирівна; Яковенко, Ярослава Юріївна; Глазунова, Ольга Олександрівна; Гришко, Наталя Євгеніївна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
У статті досліджено процес інституціоналізації інноваційних екосистем в агропромисловому комплексі (АПК) України як ключовий фактор сталого розвитку в умовах цифрової трансформації та зовнішньоекономічних викликів. Проаналізовано сучасний стан аграрного сектору, виокремлено основні інституційні бар’єри та фактори, що стримують інноваційний розвиток, зокрема, недостатнє фінансування, слабку інтеграцію науки та бізнесу, а також недостатньо розвинуту інфраструктуру для тестування інновацій. Визначено структурні елементи агроінноваційної екосистеми та обґрунтовано необхідність системного підходу до її інституціоналізації – як процесу формування, моделі та сукупності механізмів стимулювання інноваційної активності. Проаналізовано роль державних та приватних інституцій у створенні сприятливого середовища для агроінновацій. Систематизовано міжнародний досвід (ЄС, США, Китай, Нідерланди) щодо формування інноваційних екосистем та адаптовано його до українських реалій. Запропоновано кластерну модель як найбільш перспективну для України, а також проведено SWOT-аналіз інституціонального середовища інноваційного розвитку АПК. Розроблено практичні рекомендації щодо вдосконалення державної політики, стимулювання державно-приватного партнерства, розвитку цифрових платформ та фінансових інструментів підтримки інновацій. Обґрунтовано необхідність розширення державно-приватного партнерства, удосконалення регуляторної бази та розвитку цифрових платформ для координації учасників інноваційного процесу в АПК. Доведено, що ефективна інституціоналізація сприятиме підвищенню конкурентоспроможності аграрного сектору, залученню інвестицій і прискоренню інтеграції до глобальних інноваційних ланцюгів.

The article explores the process of institutionalization of innovative ecosystems in the agricultural sector (Agro-Industrial Complex, AIC) of Ukraine as a key factor of sustainable development in the context of digital transformation and external economic challenges. The current state of the agricultural sector is analyzed, and key institutional barriers and factors hindering innovative development are highlighted, including insufficient funding, weak integration of science and business, and underdeveloped infrastructure for testing innovations. The structural elements of the agroinnovative ecosystem are defined, and the necessity of a systemic approach to its institutionalization is substantiated—as a formation process, model, and a set of mechanisms for stimulating innovation activity. The role of public and private institutions in creating a favorable environment for agroinnovation is analyzed. International experience (EU, USA, China, Netherlands) in forming innovative ecosystems is systematized and adapted to the Ukrainian context. A cluster model is proposed as the most promising for Ukraine, and a SWOT analysis of the institutional environment for innovative development in the AIC is conducted. Practical recommendations are developed to improve state policy, stimulate public-private partnerships, and create digital platforms and financial tools to support innovations. The necessity of expanding public-private partnerships, improving the regulatory framework, and creating digital platforms for coordinating participants in the innovation process in the AIC is substantiated. It is proven that effective institutionalization will contribute to increasing the agricultural sector's competitiveness, attracting investments, and accelerating integration into global innovation value chains.
Institutionalization of innovative ecosystems in the agricultural sector of Ukraine
Keywords: інституціоналізація; інноваційні екосистеми; агропромисловий комплекс; цифрова трансформація; державно-приватне партнерство; institutionalization; innovative ecosystems; agro-industrial complex; digital transformation; public-private partnership