Методичні вказівки до проведення лекційних занять з курсу "Організація та проектування баз даних" - Філоненко, Алевтина Михайлівна; Чернушенко, Радислав Володимирович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2024)
Збільшення об'єму та структурної складності збереження даних, розширення кола користувачів інформаційних систем привели до широкого розповсюдження найбільш зручних і порівняно зручних для розуміння реляційних (табличних) СУБД для забезпечення одночасного доступу к даним безлічі користувачів, нерідко розташованих достатньо далеко один від одного, та від місця зберігання баз даних. Створені мережеві версії баз даних, розраховані на велику кількість користувачів, а також вони основані на реляційних структурах. У них тим або іншим шляхом вирішуються специфічні проблеми паралельних процесів, цільності (правильності) і безпеки даних, а також санкціонування доступу до даних. Метою даної роботи є викладення методики проектування бази даних для конкретної предметної області, проектування концептуальної схеми бази даних, розробка SQL запитів.
Keywords: методичні вказівки; лекції; організація та проектування баз даних; комп'ютерна інженерія; проєктування; збереження даних; реляційні СУБД; безпека даних; мережеві бази даних