Інноваційні напрямки розвитку хімічної і харчової інженерії - Товажнянський, Леонід Леонідович; Капустенко, Петро Олексійович; Ведь, Валерій Євгенович; Бухкало, Світлана Іванівна; Арсеньєва, Ольга Петрівна (НТУ "ХПІ", 2018)
У статті наведено інформацію про ХVI II міжнародну науково-практичну конференцію Інтегровані технології та енергозбереження "ІТЕ-2018", Україна, в листопаді 2018 року, яка проведена за ініціативою представників Європейської федерації хімічної інженерії (EFCE) і Української асоціації хімічної та харчової інженерії (CFE-UA) та присвячена 85 річниці з дня утворення кафедри інтегрованих технологій, процесів та апаратів (ІТПА) НТУ "ХПІ". Надана унікальна можливість для компаній, організацій, викладачів, науковців, членів EFCE та CFE-UA внести свій вклад в розвиток і рішення сучасних і прогресивних наукових та технічних питань, пов'язаних з хімічною та харчовою технологіями, а також хімічним машинобудуванням, з метою вирішення глобальних завдань сьогодення. Представлено матеріали інноваційних розробок кафедри (ІТПА) НТУ "ХПІ" у вигляді унікального пакету інтерактивного математичного забезпечення, який дозволяє проектувати технологічні схеми складних теплообмінних систем зі споживанням енергії, що близька до термодинамічно-обґрунтованого мінімуму.

The materials are presented to inform about the XVIII International Scientific and Practical Conference Integrated Technologies and Energy Saving "ITE-2018", Ukraine, in November 2018, which was initiated by representatives of the European Federation of Chemical Engineering (EFCE) and the Ukrainian Association of Chemical and Food Engineering (CFE-UA ) and is dedicated to the 85th anniversary of the establishment of the department of integrated technologies, processes and devices (ITPA) NTU "KhPI". A unique opportunity is provided for companies, organizations, teachers, researchers, members of EFCE and CFE-UA to contribute to the development and solution of modern and progressive scientific and technical issues related to chemical and food technology, as well as chemical engineering, in order to solve global tasks of modernity. The materials of the innovative developments of the department (ITPA) NTU "KhPI" are presented in the form of a unique interactive software package that allows you to design flow diagrams of complex heat exchange systems with energy consumption close to the thermodynamically reasonable minimum. The use of the developed methods also makes it possible to estimate the energy-saving potential and the potential to reduce harmful emissions not only from enterprises, but also from large industrial complexes.
Innovative directions of chemical and food engineering development
Keywords: міжнародна науково-практична конференція; інтегровані технології; енергозбереження; співробітництво; навколишнє середовище; перспективи подальшого розвитку; чисте виробництво; EFCE; CFE-UA