Модернизация схемы отсоса и подачи пара на концевые уплотнения турбины К-200-130 ЛМЗ с целью повышения экономичности, маневренности и надежности эксплуатации - Левин, М. М.; Мамонтов, Н. И.; Кобцев, О. М.; Пугачева, Татьяна Николаевна (НТУ "ХПИ", 2007)
Харківським ЦКБ "Енергопрогрес" розроблено та впроваджено модернізацію системи кінцевих ущільнень турбіни К-200-130 ЛМЗ. Модернізація системи кінцевих ущільнень спрямована на виключення пропарювання і, як наслідок, обводнення олії. В обсязі модернізації застосовано також охолодження високотемпературного кінця ротору середнього тиску більш холодним паром з низькотемпературних ущільнень. Модернізована система кінцевих ущільнень дозволяє зменшити термонапружений стан металу ротора, тріщиноутворення і підвищити ресурс роботи турбіни. При реконструкції зростає надійність, маневреність та економічність роботи системи ущільнень, а також автоматизується процес управління системою ущільнень при роботі турбіни на стаціонарних та перехідних режимах.

CDB Energoprogress (Kharkov, Ukraine) has developed and introduced modernization of the K-200-130 LMZ turbine end compactions system. The modernization of the K-200-130 LMZ turbine end compactions system directed at steaming exclusion and as result oil supplying with water. Also there is applied cooling of the middle pressure rotor’s high temperature end by cooler steam from the low-temperature compactions. Modernized scheme of the end compactions permits to decrease rotor metal thermostressed state, cracking and increase turbine service life. Reconstruction increases reliability, mobility and efficiency of compactions system and also control process of compactions system is automated during the turbine work on stationary and transient modes.
Keywords: высокие температуры; пропаривание; обводнение масла; уплотнительный гребень; срок службы металла; турбоагрегаты