Технології дискурсів у релегійному діалозі: пошук порозуміння - Троїцька, О. М.; Тараненко, Г. Г. (НТУ "ХПІ", 2017)
У статті розглянуто питання актуалізації та співпраці в науково-освітньому процесі різних дискурсів, що здійснюють діалогічну взаємодію. Окреслено їх певні особливості та варіанти солідарності, схарактеризовано традиції наукового, філософського, освітнього дискурсів у конкретному різновиді діалогу (релігійного) і обґрунтовано необхідність підсилення діалогічної взаємодії філософсько-освітньою рефлексією. Філософська рефлексія дискурсів у діалозі експлікована та ідентифікована як спосіб піднесення інших дискурсів до ціннісно-світоглядних (категоріальних і універсальних) смислів і гуманізації технологій дискурсів.

There is the question of updating and cooperation in the scientific and educational process of the various discourses that exercise dialogic interaction in the article. It’s denote them some of the features and options of solidarity, characterized by the tradition of scientific, philosophical, educational discourse in a particular species of dialogue (religious) and the necessity of strengthening the philosophical dialogic interaction and educational reflection. Philosophical reflection discourses in dialogue explicate and identified as a way of exaltation other discourses to the values and worldview (categorical and universal) meanings and discourses humanization technology.
The technology of discourse in religious dialogue: the search of understanding
Keywords: діалог; ідентичність; категорія; комунікація; рефлексія; універсалія; dialogue; discourse; identity; category; communication; reflection; technology; universal