Вивчення водостійкості модельних стекол в системі R₂O–RO–RO₂–R₂O₃–P₂O₅–SiO₂ - Саввова, Оксана Вікторівна; Брагіна, Людмила Лазарівна; Шалигіна, Оксана Володимирівна; Бабіч, Олена Вікторівна (НТУ "ХПІ", 2009)
В статті досліджено вплив хімічного складу та структури модельних стекол в системі R₂O–RO–RO₂–R₂O₃–P₂O₅–SiO₂ на їх водостійкість. Визначено, що найвищою водостійкістю характеризуються опалесцентні та склокристалічні модельні стекла, при втраті маси зразку від 0,08-0,1 %, найнижчою – гомогенні стекла, при втраті маси зразку 0,2 %.

In article influence of a chemical composition and structure of modelling glasses in system R₂O–RO–RO₂–R₂O₃–P₂O₅–SiO₂ on their water resistance is investigated. It is defined, that by the highest water resistance are characterised opacity and galss ceramic modelling glasses, at loss of weight of the sample of 0,08-0,1 %. The lowest – homogeneous glassesat loss of weight of the sample of 0,2 %.
Keywords: антибактеріальні склоемалеві покриття; водостійкість; гідроксіапатит; кремнегелева кислота; гідролітичні класи