Вертикальний аналіз в класичній схемі аналізу фінансових результатів: сучасні тенденції застосування - Чайка, Тетяна Юріївна; Васильченко, Марина Валеріївна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2019)
Класична схема аналізу фінансових результатів еволюціонує разом із парадигмою фінансового аналізу. Відповідно, модифікуються підходи до застосування його складових частин, у тому числі і вертикального аналізу. Вертикальний аналіз фінансових результатів передбачає оцінку частки доходів і витрат у формуванні виручки на основі використання відносних величин координації (на відміну від вертикального аналізу балансу підприємства, при проведенні якого розраховуються відносні величини структури). При проведенні практичної аналітичної роботи важливо правильно оцінити потреби в проведенні вертикального аналізу заданого ступеня деталізації. Для підвищення релевантності отриманих результатів вертикальний аналіз доцільно проводити спільно з іншими методами аналізу.

The classic financial analysis framework is evolving in accordance with the changing paradigm of financial analysis. Accordingly, approaches to the application of its components, including vertical analysis, are being modified. A vertical analysis of financial results provides an assessment of the share of income and expenses in revenue generation based on the use of relative coordination values (as opposed to a vertical analysis of an company’s balance, during which relative structure values are calculated). When conducting practical analytical work, it is important to correctly assess the need for a vertical analysis of a given degree of detail. To increase the relevance of the results obtained, it is advisable to conduct a vertical analysis together with other methods of analysis.
Vertical analysis in the classical financial analysis framework: current application trends
Keywords: вертикальний аналіз; аналіз фінансових результатів; фінансова звітність; відносні величини координації; vertical analysis; analysis of financial results; financial statements; relative values of coordination