Імуногематологічні особливості при масивних трансфузіях у воєнних умовах - Оганесян, Ірина Геннадіївна; Старчикова, Ірина Леонідівна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
Впровадження молекулярних методів, мобільних лабораторій та інформаційних технологій у сферу військової імуногематології є запорукою безпечного та ефективного надання трансфузійної допомоги у надзвичайних умовах.
Keywords: трансфузійна допомога; поранення; крововтрати; масивна трансфузія; переливання крові; військова медицина; множинна органна недостатність; імуногематологічні проблеми; замінники крові; гемолітична реакція; алоімунізація; військова трансфузіологія; лабораторна підтримка; мобільні імуногематологічні лабораторії; імуногематологічний супровід; універсальні компонентіи крові; імунні реакції; профілактика; імуногематологічна паспортизація; військові