Фізичні моделі перетворень в ультразвукових засобах контролю рівня рідинних середовищ - Стенцель, Й. І.; Рябіченко, А. В.; Літвінов, К. А. (НТУ "ХПІ", 2011)
У роботі наведено результати теоретичних досліджень фізичних моделей в ультразвукових засобах контролю рівня рідинних середовищ на основі теорії реологічних переходів. Показано, що ультразвукові перетворювачі можуть описуватися інтегральною функцією Дірака з ядром у вигляді нелінійного диференціального рівняння переносу імпульса енергії та руху.

The results of theoretical researches of physical models in ultrasound control device of liquid mediums’ level based on the theory of reological conversions are given in the work. It is shown that the rheological convertors can be described by Dirac integral function with the kernel as a nonlinear differential equation of transfer of pulse energy and motion.
Keywords: вимірювальний контроль; ультразвукові перетворювачі; п'єзоелектричний елемент; напруга; збуджуючий імпульс; засоби контролю рівня