Дослідження рівня життя населення України, індексів споживчих цін та вартості споживчого кошика України, як кандидата на членство в Європейському Союзі - Посохов, Ігор Михайлович; Федоренко, Ольга Володимирівна; Козир, Анжеліка Олександрівна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2024)
Україна обрала шлях інтеграції до Європейського Союзу. Одним з основних показників ефективного економічного розвитку країн Європейського Союзу є високий рівень життя населення, тобто висока (мінімальна, середня та погодинна) заробітна плата, наявність високих соціальних стандартів життя населеня в країнах Європейського Союзу та наявність державної політики країн ЄС щодо забезпечення життя населення за високими соціальними стандартами країн ЄС. Україна уніфікує власне законодавство у відповідності до законодавства країн ЄС. Для того щоб стати однією з країн Європейського Союзу, державі потрібно забезпечити достойний рівень життя свого населення. Для дослідження рівня життя в Україні проведено аналіз індексів споживчих цін на продукти харчування з споживчого кошику України, перелік яких визначено Кабінетом міністрів України та країн ЄС. Індекси споживчих цін постійно змінювались, але якщо розглядати період з 2021 і до теперішнього часу, то індекси сспоживчих цін продовжують зростати. Основними причинами є інфляція, це відбувається тому, що рівень споживчих цін на товари та послуги продовжує зростати, а купівельна спроможність населення зменшується. Це сталося через порушення та втрату традиційних маршрутів логістики, а внаслідок впровадження та використання інших маршрутів, зросли витрати на виробництво, бо привезти продукти стало дорожче. Зросли податки на виробництво, що теж негативно вплинуло на собівартість продукції. Зросли обсяги імпорту закордонних товарів на ціни яких впливають митні збори, логістика та інше. Для того, щоб змінити ситуацію, варто стимулювати розвиток конкуренціі на ринку товарів, що сприятиме зниженню цін, шляхом зменшення бар’єрів, наприклад, рівня податкового навантаження для бізнесу, посилювати захист прав споживачів для боротьби з недобросовісними конкурентами, сприяти подальшому розвитку українського бізнесу. Всі зібрані українські статистичні дані було порівняно з країнами Європейського Союзу. У кожному порівнянні було виділено фактори, які спричиняють таку різницю між країнами, досліджено та розраховано вартість споживчого кошика в Україні та виконано його порівняльний аналіз з країнами ЄС.

Ukraine chose the path of integration into the European Union. One of the main indicators of the effective economic development of the countries of the European Union is a high standard of living of the population, i.e. a high (minimum, average and hourly) wage, the presence of high social standards of living of the population in the countries of the European Union, and the existence of a state policy of the EU countries to ensure the living of the population at high social standards of EU countries. Ukraine unifies its own legislation in accordance with the legislation of EU countries. In order to become one of the countries of the European Union, the state needs to ensure a decent standard of living for its population. To study the standard of living in Ukraine, an analysis of consumer price indices for food products from the Ukrainian grocery basket, the list of which was determined by the Cabinet of Ministers of Ukraine and EU countries, was carried out. The CPI has been constantly changing, but if you look at the period from 2021 to the present, the CPI continues to rise. The main reasons are inflation, this happens because the level of consumer prices for goods and services continues to rise, and the purchasing power of the population decreases. This happened due to the disruption and loss of traditional logistics routes, and as a result of the introduction and use of other routes, production costs increased, because it became more expensive to bring products. Taxes on production increased, which also negatively affected the cost of production. The volume of imports of foreign goods, the prices of which are affected by customs duties, logistics, etc., has increased. In order to change the situation, it is necessary to stimulate the development of competition in the goods market, which will contribute to the reduction of prices by reducing barriers, for example, the level of the tax burden for business, to strengthen the protection of consumer rights to fight against unscrupulous competitors, to promote the further development of Ukrainian business. In each comparison, the factors that cause such a difference between countries were identified, and the value of the consumer basket in Ukraine was investigated and calculated, and its comparative analysis with EU countries was performed.
Study of the standard of living of the citizens of Ukraine, indexes of consumer prices and value of the consumer basket of ukraine as a candidate for membership in the European Union
Keywords: рівень життя; індекси споживчих цін України; індекси споживчих цін країн Європейського Союзу; європейська інтеграція; Європейський Союз; членство в ЄС; споживчий кошик; вартість споживчого кошика України; standard of living; consumer price indices of Ukraine; consumer price indices of European Union countries; European integration; European Union; EU membership; consumer basket; cost of consumer basket of Ukraine