Проблема застосування моделі гранулярного газу до сипких середовищ - Білецький, Володимир Стефанович (Донецьке відділення Наукового товариства імені Шевченка, 2024)
Поштовхом до розвитку концепцій «гранулярного газу», «гранулярної рідини», «гранулярної температури» було порівняння Альберта Айнштайна молекули у розчині і твердої часточки суспензії: «...молекула у розчині відрізняється від твердої часточки у суспензії лише своїми розмірами». Розроблений рядом авторів математичний апарат опису сипких середовищ як «гранулярного газу» чи «гранулярної рідини» досить часто застосовується успішно. Але чіткого і загальноприйнятого механізму ідентифікації, вибору сипких середовищ, які найбільш надаються до опису на основі «гранулярного газу», «гранулярної рідини» до сьогодні немає.
The problem of application of the granular gas model to fluid media
Keywords: сипке середовище; гранулярний газ; гранулярна рідина; гранулярна температура