Місце податкового менеджменту в системі управління державними фінансами в умовах воєнного стану - Назарова, Тетяна Юріївна; Шевченко, Марина Миколаївна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2022)
У статті проаналізовано методологічні аспекти теорії та практики податкового менеджменту та мінімізації податкових ризиків відповідно до чинного законодавства в умовах воєнного стану. Зазначено, що вихід із сучасної економічної кризи в Україні передбачає насамперед впровадження заходів щодо підтримки, у тому числі дерегуляції роботи підприємців та зниження адміністративного тиску. Систематизовано сучасні проблеми мобілізації податків, ефективного податкового стимулювання розвитку підприємництва. Визначено головні сутнісно-типологічні проблеми державного податкового менеджменту, характерні для вітчизняної наукової думки. Обґрунтовано необхідність адаптації зарубіжного досвіду функціонування податкового менеджменту до вітчизняних соціально-економічних реалій і сформулювати пропозиції щодо модернізації управлінням оподаткуванням. Доведено, що важливим етапом державного податкового менеджменту є зміна традиційних підходів до управління оподаткуванням, що сформулювалися в умовах централізованої економіки. Внаслідок цього, виникає потреба оволодівати новими методами менеджменту для комплексного виконання фіскальної та регулюючої функції податків. Визначено ключові особливості концепція податкової реформи, запропонованої офісом президента України, проаналізовано її складові, переваги та можливі наслідки.. Розглянуто питання комплексного вирішення проблем державного податкового менеджменту через призму його функцій. Наведено прогнозний розрахунок впровадження податкової реформи. Зазначено, що в умовах війни український державний бюджет має колосальний дефіцит, який фінансується внутрішніми та зовнішніми запозиченнями, а також грантами від держав-друзів та партнерів, однак видатки, які пов’язані з армією, фінансуються лише власними силами. Обґрунтовано необхідність чіткого визначення усіх компенсаторів та шляхів, які дозволять мінімізувати можливі ризики перед впровадженням будь-яких податкових новацій. Зроблено висновок, що ефективність організації управління у державному податковому менеджменті є забезпечення формування налагодженого, взаємозв’язаного та взаємообумовленого податкового механізму, спроможного ефективно розв’язувати соціально-економічні проблеми воєнного та після воєнного стану.

The article analyzes the methodological aspects of the theory and practice of tax management and minimization of tax risks in accordance with the current legislation under martial law. It is noted that the way out of the current economic crisis in Ukraine involves, first of all, the implementation of support measures, including deregulation of entrepreneurs and reduction of administrative pressure. The modern problems of tax mobilization, effective tax incentives for entrepreneurship development are systematized. The main essential and typological problems of state tax management, characteristic of the national scientific thought, are determined. The necessity of adaptation of foreign experience of functioning of tax management to domestic socio-economic realities is substantiated and proposals for modernization of tax management are formulated. It is proved that an important stage of state tax management is the change of traditional approaches to tax management, which were formulated in a centralized economy. As a result, there is a need to master new management methods for the integrated implementation of the fiscal and regulatory functions of taxes. The key features of the concept of tax reform proposed by the Office of the President of Ukraine are determined, its components, advantages and possible consequences are analyzed. The issues of complex solution of problems of state tax management through the prism of its functions are considered. The forecast calculation of the tax reform implementation is given. It is noted that in the conditions of war, the Ukrainian state budget has a huge deficit, which is financed by internal and external borrowings, as well as grants from friends and partners, but the expenditures related to the army are financed only by own resources. The need for a clear definition of all compensators and ways that will minimize possible risks before the introduction of any tax innovations is substantiated. It is concluded that the effectiveness of the organization of management in the state tax management is to ensure the formation of a well-established, interconnected and interdependent tax mechanism capable of effectively solving socio-economic problems of martial law and post-martial law.
The place of tax management in the system of public finance management under the conditions of marital state
Keywords: податки; державна податкова політика; механізми державного управління; соціально-економічний розвиток; податковий менеджмент; податковий потенціал; taxes; state tax policy; mechanisms of state administration; socio-economic developmen; tax management; tax potential