Історія авіаційного напрямку освіти й техніки в Київському політехнічному інституті (кінець ХІХ ст. – 1914 р.): загальний огляд - Татарчук, В. В. (НТУ "ХПІ", 2013)
In this article the history of aviation direction of education and technique in the Kyiv polytechnic institute (end of XIX – 30-years of XX centuries) is presented. The activity of one of the first aviation organization in Ukraine − the student Aeronotical group, constructing and building of various flying vehicles by students and teachers of institute, their work in Kyiv society of aeronautics, had been described in it. A specific and terms of activity of Kiyv politechnic is rotined – pioneers of aviation and aeronautics, and also some litigions moments on history of question are specified. The new archive materials are introduced into scientific circulation, which were unknown for the researches before.

В статті подано загальний огляд історії авіаційного напрямку освіти і техніки в Київському політехнічному інституті (кінець ХІХ – 1914 р.): діяльність першої авіаційної організації в Україні – студентського Повітроплавного гуртка, спроба організувати окреме відділення з підготовки авіаційних фахівців, конструювання і побудова різноманітних літаючих апаратів студентами й викладачами інституту, а також їхня робота в Київському товаристві повітроплавання. Визначено специфіку і умови діяльності київських політехніків – піонерів авіації і повітроплавання, а також уточнені окремі спірні моменти з історії питання. До наукового обігу введено нові документи, що раніше не були відомі дослідникам.
Keywords: авіація; освіта; повітроплавання; планеризм; Повітроплавний гурток КПІ; Київське товариство повітроплавання