Керування plug-in гібридною енергетичною установкою дизель-поїзду - Буряковський, Сергій Геннадійович; Овер'янова, Лілія Вікторівна; Нещерет, Володимир Олексійович; Подоляк, Андрій Сергійович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2024)
Метою статті є вивчення умов застосування plug-in гібридної енергетичної установки на дизель-електричному моторвагонному рухомому складі. Застосування накопичувачів енергії на моторвагонному рухомому складі зменшує споживання пального та шкідливих викидів, для чого використовуються різноманітні стратегії керування накопичувачами енергії та дизель-генераторами. На основі аналізу публікацій, присвячених керуванню накопичувачами енергії на рухомому складі, запропоновано використання поняття «еквівалентна вартість кіловат-години енергії» для визначення пріоритетного джерела живлення. На основі запропонованого поняття обґрунтовано керування plug-in гібридною енергетичною установкою дизель-поїзду при заряджанні накопичувача від дизель-генератора та стаціонарного джерела. Запропоновано спосіб оцінки ємності накопичувача з використання поняття «еквівалентна вартість кіловат-години енергії» Проаналізовано та запропоновано алгоритми керування plug-in гібридною енергетичною установою у режимах розгону, вибігу та при стоянці дизель-поїзду. The aim of the article is to study the conditions for the use of a plug-in hybrid power plant on diesel-electric motor-car rolling stock. The use of energy storage devices on motor-car rolling stock reduces fuel consumption and harmful emissions, for which various strategies are used to control energy storage devices and diesel generators. Based on the analysis of publications on the management of energy storage devices on rolling stock, the use of the concept of ‘equivalent cost per kilowatt-hour of energy’ to determine the priority power source is proposed. On the basis of the proposed concept, the control of a plug-in hybrid power plant of a diesel train when charging the storage device from a diesel generator and a stationary source is substantiated. A method for estimating the storage capacity using the concept of ‘equivalent cost per kilowatt-hour of energy’ is proposed. Algorithms for controlling a plug-in hybrid power plant in acceleration, acceleration and parking modes of a diesel train are analysed and proposed.
Control of the plug-in hybrid power unit of demu
Keywords: рухомий склад; енергоефективність; тягова задача; моделювання; рекуперація; накопичувач енергії; rolling stock; energy efficiency; traction problem; modeling; recuperation; energy storage