Математична модель визначення періодичності технічного обслуговування плаваючих броньованих машин - Агапов, Олег Миколайович; Янчик, Олександр Григорович; Краснокутський, Володимир Миколайович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
У статті розглянуто питання забезпечення ефективності в організації проведення робіт з технічного обслуговування плаваючих броньованих машин. Проаналізовано особливості конструкції цих машин, специфіку умов експлуатації, основні ризики та небезпеки для екіпажів. Представлено систему організаційних та технічних заходів, спрямованих на підвищення безпеки персоналу. Як результат виникла необхідність в розробці методів щодо підвищення ефективності організації технічного обслуговування, запропоновано математичну модель визначення періодичності його проведення. Практичні рекомендації, зроблені в роботі, спрямовані на зниження ризику травматизму, профілактику професійних захворювань і підвищення ефективності в організації проведення робіт із технічного обслуговування плаваючих броньованих машин у складних умовах під час ведення бойових дій.

The article considers the issue of ensuring efficiency in organizing maintenance work on floating armored vehicles. The design features of these vehicles, the specifics of operating conditions, the main risks and dangers for crews are analyzed. A system of organizational and technical measures aimed at increasing personnel safety is presented. As a result, there was a need to develop methods to increase the efficiency of organizing maintenance, and a mathematical model for determining the frequency of its implementation is proposed. The practical recommendations made in the work are aimed at reducing the risk of injury, preventing occupational diseases and increasing efficiency in organizing maintenance work on floating armored vehicles in difficult conditions during combat operations.
Mathematical model for determining the periodicity of technical maintenance of floating armored vehicles
Keywords: плаваючі броньовані машини; техніка безпеки; охорона праці; експлуатація; безпека екіпажу; ризик; floating armored vehicle; safety; labor protection; operation; crew safety; risk