An effective control algorithm for dynamic voltage restorer under symmetrical and asymmetrical grid voltage conditions - Boussaid, Abdelfettah; Chelli, Seif El Islam; Nemmour, Ahmed Lokmane; Khezzar, Abdelmalek (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2021)
Voltage sag, which is associated to a transitory drop in the root mean square voltage characterizing an electrical source network. During these perturbations, the corresponding electronic customers and devices will suffer from serious operating troubles causing dangerous damages. Purpose. In order to attenuate this disturbance effects, the Controlled Dynamic Voltage Restorer constitutes a very interesting solution among many others that have been proposed. The novelty of the proposed work consists in presenting an enhanced algorithm to control efficiently the dynamic voltage restorer when voltage sag is suddenly occurred. Methods. The proposed algorithm is based on an instantaneous phase locked loop using a multi variable filter to synthesize unitary signals involved in compensation voltages computation relative to the sag apparition. Practical value. A detailed study concerning typical voltage sag, which is consolidated by simulation and experimental results, is conducted to show the used algorithm’s effectiveness to cancel the corresponding voltage sag.

Провал напруги, який пов’язаний із тимчасовим падінням середньоквадратичної напруги, характеризує мережу джерел електричної енергії. Під час цих збурень відповідні споживачі (електронні прилади та інші пристрої) будуть страждати від серйозних проблем у їхній експлуатації, що спричиняють небезпечні пошкодження. Призначення. Для того, щоб послабити вплив цих збурень, контрольований динамічний відновник напруги видається дуже цікавим рішенням серед багатьох інших, які були запропоновані. Новизна запропонованої роботи полягає у представленні вдосконаленого алгоритму ефективного управління динамічним відновником напруги, коли раптово відбувається провал напруги. Методи. Запропонований алгоритм базується на миттєвому фазовому замкненому контурі з використанням багатоваріантного фільтра для синтезу унітарних сигналів, що беруть участь у обчисленні напруги компенсації стосовно прояву провалу. Практичне значення. Детальне дослідження стосовно типового провалу напруги, яке узагальнено за допомогою моделювання та експериментальних результатів, проведено, щоб показати ефективність використовуваного алгоритму для ліквідації відповідного провалу напруги.
Keywords: power quality; voltage sag; phase locked loop; synchronous reference frame; якість електроенергії; провал напруги; фазовий замкнений контур; синхронна система відліку