Інтелектуально-інноваційний розвиток туристичних підприємств - Ілляшенко, Сергій Миколайович; Проскурня, Олена Михайлівна; Попов, Микола Олексійович (My University, 2019)
Доведено, що специфіка відносин інтелектуальної власності визначає розподіл та привласнення інтелектуального доходу. Наймаючи працівника, туристична фірма привласнює його інтелектуальний капітал разом із його робочою силою, тобто у фірми виникає монополія власності як об’єкт господарювання. Особа - носій інтелектуального капіталу не має фактичного статусу його власника, оскільки така власність юридично не закріплена. Монополія приватної власності працівника на інтелектуальний капітал може виникнути при появі об’єктивованих результатів інтелектуальної діяльності, що підлягають комерціалізації та специфікації прав власності.
Keywords: управління; туризм; інтелектуальна власність; комерціалізація; реструктуризацію виробництва