Психолого-педагогічні фактори формування мотивації учнів до занять фізичною культурою - Стерін, Михайло Борисович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
У статті розглядаються особливості мотивації учнів до занять фізичною культурою як складного психолого-педагогічного явища. Проаналізовано чинники, що впливають на формування мотивації у шкільному віці, зокрема роль біологічної статі, вікових особливостей, соціального середовища та педагогічних впливів. Описано сучасні підходи до вивчення мотивації в освітньому процесі, а також охарактеризовано стимули, які можуть як підвищувати зацікавленість учнів (змагання, похвала, наявність чіткої мети), так і знижувати її (надмірний тиск, неефективне оцінювання, відсутність підтримки). The article examines the peculiarities of students’ motivation for engaging in physical education as a complex psychological and pedagogical phenomenon. The authors analyze the key factors influencing the formation of motivation during school age, including biological sex, age-related characteristics, social environment, and pedagogical influences. Contemporary approaches to studying motivation in the educational process are described, along with various stimuli that can either enhance students’ interest (competition, praise, clearly defined goals) or weaken it (excessive pressure, ineffective evaluation, lack of support).
Psychological and pedagogical factors in the formation of students' motivation for physical education
Keywords: мотивація; фізична культура; фізична активність школярів; психолого-педагогічні фактори; шкільна освіта; motivation; physical education; students' physical activity; psychological and pedagogical factors; school education