Модель росту центрів кристалізації при ультразвуковому подрібненні зміцнюючої фази твердих наплавлених сплавів - Попов, С. М. (НТУ "ХПІ", 2013)
В статті подано теоретико-практичне дослідження дії ультразвукових коливань на наплавлений метал, розглянуто основні методи дії ультразвуку, які використовуються в сучасній практиці. Розроблено технологічний алгоритм та імітаційна модель ультразвукового впливу на кристалізацію наплавлених сплавів, при якому досягається ефект диспергування на стадії зародження кристалів твердої надлишкової фази, що забезпечує підвищенні міцністні характеристики в комплексі з високою зносостійкістю сплаву

The article describes the theoretical and practical study of ultrasonic vibrations on the weld metal, the basic methods of ultrasound used in modern practice. The technological algorithm and imulation model for ultrasound treatment on the crystallization of alloys deposited at which the effect of dispersion in their infancy excess phase of solid crystals, which provides increased strength characteristics in combination with high wear resistance of the alloy
Keywords: кавітація; дисперсність; мікротвердість; метал; обробка поверхні; структура; ultrasound; cavitation; structure; microhardness