Дослідження питання покращення енергоефективності процесу трансформації електричної енергії в українських електричних мережах - Баклицький, Владислав Миколайович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2024)
В роботі наведено основні умови функціонування українських електричних мереж, серед яких відзначається: необхідність дотримання вимог євроінтеграції; функціонування в умовах дефіциту генеруючих потужностей та ринкових відносин; зміна характеру електроспоживання; зношеність електромережевого обладнання. Вказані завдання, які спричинені умовами функціонування та потребують вирішення для надійного функціонування електричних мереж та подальшої діяльності України, як члена Європейського співтовариства. До основних завдань, які наводяться в роботі відносяться: покращення надійності електропостачання; потреба в підвищенні рівня інформатизації, автоматизації та енергоефективності. Зазначено, що на шляху до вирішення поставлених завдань виконуються роботи з реконструювання електричних мереж, основою фінансування яких є інвестиційні програми. Висвітлено та проаналізовано питання покращення енергоефективності процесу трансформації електричної енергії за чинних умов функціонування українських електричних мереж. За результатами проведеного аналізу встановлено, що питання покращення енергоефективності процесу трансформації електричної енергії актуальне під час реконструювання електричних мереж. Вказано, що аналіз енергоефективності трансформації електричної енергії може виконуватись на основі техніко-економічної моделі витрат на трансформацію електричної енергії та наведені параметри, які впливають на величину витрат. Зазначено, що об’єднавши параметри, які входять до складу техніко-економічній моделі витрат на трансформацію електричної енергії в окремі складові спостерігається конкуруючий ефект між складовими за умови перегляду потужності силового трансформатору. В роботі звернено увагу на доцільність формування узагальнюючих розрахункових методів для врахування економічної складової під час перегляду номінальної потужності силових трансформаторів.

The work sets out the basic conditions for the functioning of Ukrainian electric networks, including: the need to comply with the requirements of European integration; functioning in conditions of a deficit in generating capacity and market relations; changing the nature of electricity consumption; wear and tear of electric network equipment. The tasks that are associated with the conditions for functioning and require solutions for the reliable functioning of electric networks and further activities of Ukraine as a member of the European Union are indicated. The main tasks set out in the work include: improving the reliability of electricity supply; the need to increase the level of informatization, automation and energy efficiency. It is noted that on the way to solving the set tasks, the implementation of work on the reconstruction of electric networks is carried out, the basis for financing which is investment programs. The issue of improving the energy efficiency of the process of transforming electric energy under the current conditions of the functioning of the Ukrainian electric networks is revealed and analyzed. Based on the results of the analysis, it is established that the issue of improving the energy efficiency of the process of transforming electric energy is relevant at the time of reconstructing electric networks. It is indicated that the analysis of the energy efficiency of transforming electric energy can be carried out on the basis of a technical and economic model of the costs of transforming electric energy and the parameters that affect the size of the costs. It is noted that in the case of presenting the parameters included in the technical and economic models of costs for the transformation of electrical energy in the form of separate components, a competing effect is observed between the components. It is noted that the advisability of the formulation of general calculation methods for calculating the economic component during the review of the nominal power of transformers.
The relevance of the issue of increasing the energy efficiency of the electricity conversion process in the current conditions of operation of the electricity distribution networks of Ukraine
Keywords: енергоефективність; електрична енергія; електричні мережі; трансформація енергії; силові трансформатори; electricity; distribution networks; energy efficiency; transformation; reconstruction