Пінокислотний розрив пласта як альтернатива стандартному ГРП та безрідинним методам розущільнення гірських порід - Лазебна, Юлія Віталіївна; Дмитренко, Вікторія Іванівна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2023)
У статті розглянуто питання ресурсного потенціалу щільних теригенних газонасичених колекторів, які залягають на значних глибинах у межах центральної частини Дніпровсько-Донецької нафтогазоносної області, та шляхи вирішення проблем щодо способів розробки цих покладів, оскільки вони є неконвекційними і не можуть вилучатись класичним методом. У межах цього питання у статті розглянуто метод гідравлічного розриву пласта як один із найбільш ефективних способів виклику припливу вуглеводнів із продуктивного горизонту та інтенсифікації розробки важковидобувних покладів. Виконано огляд речовин розриву, які використовуються для процесу розущільнення гірських порід, зокрема рідини на водних, вуглеводневих, кислотних основах, безрідинні методи та пінні системи. Проаналізовано склади реагентів, особливості їх застосування, перераховано їх основні недоліки. Наведено приклади світового досвіду застосування відомих рідин розриву й безрідинних способів розущільнення пласта. У цій роботі закцентовано увагу на збільшенні проникності гірських порід шляхом викориснання пінокислотних систем, оскільки вони, як показує досвід, є високоефективними в умовах щільних та неоднорідних за щільністю колекторів за рахунок селективності, їх можливо пристосувати до гірських порід різноманітного літолого-мінералогічного складу та широкого діапазону термо-баричних умов, вони мають задовільні транспортуючі властивості та здатність викликати самоочищеня свердловини.Висвітлено основні підстави для популяризації використання методів розущільнення гірських порідіз мінімальним умістом рідини у складі розривних речовин для нетрадиційних газових покладів України. Рекомендовано проведення робіт над створенням більш ефективних, екологічних та економічно вигідних нових чи удосконаленням існуючих речовин розриву, а особливо пінних систем.

The article discusses the issue of the resource potential of tight terrigenous gas-saturated reservoirs, which lie at significant depths within the central part of the Dnipro-Donetsk oil and gas-bearing region, and ways to solve problems related to the methods of development of these deposits, since they are non-convective and cannot be extracted by the classical method. Within the scope of this issue, the article considers the method of hydraulic fracturing as one of the most effective ways of causing the inflow of hydrocarbons from the productive horizon and intensifying the development of hard-to-extract deposits. An overview of fracturing substances used for the process of densification of rocks, in particular, liquids based on water, hydrocarbon, acid bases, liquid-free methods and foam systems, was performed. The compositions of the reagents, the features of their use, and their main disadvantages are listed. Examples of world experience in the use of well-known fracturing fluids and fluid-free methods of reservoir densification are given.In this work, attention is focused on increasing the permeability of rocks through the use of foam acid systems, since, as experience shows, they are highly effective in conditions of tightand heterogeneous reservoirs due to their selectivity, they can be adapted to rocks of various lithological and mineralogical composition and a wide range thermo-baric conditions, they have satisfactory transport properties and the ability to cause self-cleaning of the well.The main reasons for popularizing the use of methods of loosening rocks with a minimum liquid content in the composition of explosive substances for unconventional gas deposits of Ukraine are highlighted. It is recommended to carry out work on the creation of more effective, ecological and economically profitable new or improvement of existing disintegrants, especially foam systems.
Foam acid fracture as an alternative to standard fracking and liquid-less methods of rocks liquidation
Keywords: неконвекційні поклади; щільні колектори; розущільнення; гідравлічний розрив; рідини розриву; кислотні піни; non-convection deposits; tight collectors; decompression; hydraulic fracturing; fracturing fluids; acid foams