Методологічний підхід до дослідження поводження з промисловими відходами і візуалізація інформаційно-аналітичного огляду - Вамболь, Сергій Олександрович; Ткачук, К. К.; Шестопалов, Олексій Валерійович; Сакун, Антоніна Олегівна; Вамболь, В. С. (Національний науково-дослідний інститут промислової безпеки та охорони праці, 2024)
Метою цієї роботи є розробка науково-методологічного підходу до дослідження поводження з промисловими та твердими побутовими відходами з урахуванням візуалізації інформаційно-аналітичного огляду. Актуальність цієї роботи обумовлена великим рівнем утворення різноманітних видів відходів і технологій поводження з ними. Необхідність виділяти з інформаційного потоку саме перспективні методи, технології та інше, зумовило потребу у розробці науково обґрунтованої методології дослідження проблеми, яка містить сучасні форми і методи інформаційно-аналітичного огляду. Показано, що одним із перспективних напрямів аналітичного огляду, який має наочно демонструвати результати, є візуалізація інформації. За результатами дослідження запропоновано схему лінійно послідовної методології досліджень поводження з відходами, яка має поетапну структуру, що містить основні компоненти цих етапів. Крім того, запропоновано модель комбіновано-паралельного підходу дослідження, що діє на етапі аналізу розробки основних теоретичних і технологічних засад вирішення проблемного питання. Окрема частина роботи присвячена візуалізації інформаційно-аналітичного огляду для запропонованої методології. Розроблено алгоритм і визначено основні параметри інформаційного пошуку даних. Констатовано, що саме візуалізація є додатковим механізмом для прискорення аналізу інформаційно-аналітичних даних. Завдяки цьому можна визначитись з перспективними напрямами в технологіях поводження з відходами, а також розуміти основні тенденції цієї галузі знань. Автори цієї роботи не претендують на універсальність цієї методології, але вважають, що розроблений методологічний підхід до дослідження поводження з промисловими відходами з урахуванням візуалізації інформаційно-аналітичного огляду, має бути корисним для дослідників у сфері технологій захисту навколишнього середовища та екологічної безпеки.

The purpose of this work is to develop a scientific-methodological approach to the study of handling industrial and solid household waste, taking into account the visualization of information-analytical review. The relevance of this work is due to the high level of generation of various types of waste and technologies for handling them. The need to distinguish promising methods, technologies, etc. from the information flow led to the need for a scientifically based methodology for researching the problem, which includes modern forms and methods of information-analytical review. It is shown that one of the promising areas of analytical review, which should visually demonstrate the results, is information visualization. According to the results of the research, a scheme of linear-sequential methodology of waste management research is proposed, which has a stage structure containing the main components of these stages. In addition, a model of a combined-parallel research approach is proposed, which operates at the stage of analysis of the development of the main theoretical and technological foundations of solving the problem. A separate part of the work is devoted to the visualization of the information and analytical review for the proposed methodology. An algorithm was developed and the main parameters of information search were determined. It was established that visualization is an additional mechanism for speeding up the analysis ofinformation and analytical data. Thanks to this, it is possible to determine promising directions in waste management technologies, as well as to understand the main trends in this field of knowledge. The authors of this work do not claim the universality of this methodology, but believe that the developed methodological approach to the study of industrial waste management, taking into account the visualization of information and analytical review, should be useful for researchers in the field of environmental protection technologies and environmental safety.
Program and analytical complex of the industrial safety and health analysis system
Keywords: методологія дослідження; поводження з відходами; візуалізація даних; інформаційний аналіз; технології захисту довкілля; research methodology; waste management; data visualization; information analysis; environmental protection technologies