Управління персоналом як фактор підвищення ефективності діяльності підприємств - Погорєлова, Тетяна Олексіївна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2022)
Метою даної статті є розгляд проблем, пов’язаних з впливом ефективності управління персоналом на ефективність господарської діяльності підприємств. Доведено, що основним джерелом економічного розвитку підприємства є його персонал. Персонал підприємства є важливим ресурсом підприємства, ефективність використання якого потребує особливої уваги. Роль людських ресурсів у високоефективному виробництві зумовлена їх здібностями, рівнем знань і кваліфікацією, до яких сьогодні висуваються все більш високі вимоги. Таким чином, одним із найефективніших способів підвищення економічного розвитку підприємства є поліпшення ефективності управління персоналом. Наголошується, що управління персоналом – це стратегічна функція, важливість якої зросла з неминучою потребою в глобалізації. Швидке зростання глобалізації бізнесу створило жорстке конкурентне середовище, де єдиний ефективний спосіб залишатися в конкуренції – це розвивати та вдосконалювати робочу силу. Для досягнення поставленої мети розглянуті основні напрями роботи менеджерів з персоналу. Особливу увагу приділено чотирьом основним моментам, які менеджери з персоналу повинні проаналізувати, щоб створити здорову та ефективну стратегічну функцію управління персоналом. Відзначається, що службою управління персоналом слід керувати та розвивати її разом із загальною стратегією для встановлення найкращої відповідності між підприємством, його працівниками та середовищем. Це вимагає систематичного узгодження організаційних цілей і процесів із потребами та можливостями співробітників. Це дозволить співробітникам отримати різноманітні можливості для навчання та розвитку. Це критично важливо, тому що, натомість, підприємства з більшою ймовірністю отримають конкурентну перевагу, та існує велика ймовірність того, що загальна ефективність організації та зв’язок між працівниками та підприємством покращиться. Зроблено висновок, що від ефективності та раціональності управлінської діяльності залежать успіхи підприємства, міра розкриття його економічного потенціалу.

The purpose of this article is to consider the problems associated with the impact of the effectiveness of personnel management on the efficiency of economic activity of enterprises. It is proved that the main source of economic development of the enterprise is its staff. The personnel of the enterprise is an important resource of the enterprise, the efficiency of which requires special attention. The role of human resources in highly efficient production is determined by their abilities, level of knowledge and qualifications, which are increasingly demanding today. Thus, one of the most effective ways to increase the economic development of an enterprise is to improve the efficiency of personnel management. It is noted that personnel management is a strategic function, the importance of which has grown with the inevitable need for globalization. The rapid growth of business globalization has created a fiercely competitive environment where the only effective way to stay competitive is to develop and improve the workforce. To achieve the goals set, the main areas of work of personnel managers are considered. Particular attention is paid to four main points that HR managers must analyze in order to create a healthy and effective strategic HR function. It is noted that the personnel management service must manage and develop it along with the overall strategy to establish the best match between the enterprise, its employees and the environment. This requires a systematic alignment of organizational goals and processes with the needs and capabilities of employees. This will allow employees to receive a variety of training and development opportunities. This is critical because businesses are more likely to gain a competitive advantage and there is a greater likelihood that overall organizational performance and communication between workers and the business will improve. It is concluded that the success of the enterprise, the degree of disclosure of its economic potential depend on the efficiency and rationality of management activities.
HR management as a factor of increasing the efficiency of enterprises
Keywords: підприємство; персонал; управління; стратегія; діяльність; ефективність; управління персоналом; company; staff; control; strategy; activity; efficiency; personnel management