Устаткування та основи проектування екологічно безпечних технологій з використанням САПР - Цейтлін, Мусій Абрамович; Райко, Валентина Федорівна; Шестопалов, Олексій Валерійович; Забіяка, Наталія Анатоліївна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2024)
Абревіатура САПР розшифровується як «Система автоматизованого проектування». САПР – це досить складне і багатозначне поняття і перш ніж вивчати, що це таке, яка його роль і місце в процесі проектування, необхідно розібратися в тому, що являє собою проект і як організовані проектні роботи. Що таке проект? Будівництво будь-якого підприємства починається із проектування. Проект є сумою абстрактних уявлень (текстових та графічних матеріалів), які описують та зображують з мінімально необхідним ступенем деталізації майбутнє підприємство в цілому, та його складові частини окремо. Проект – сполучна ланка наукової розробки із практикою. Проектування часто передають наукові дослідження та дослідно-конструкторські роботи, у процесі яких на експериментальних установках відпрацьовується технологія, деталі апаратів та машин майбутнього підприємства. Тому проектні організації (відділи) часто є частиною комплексної організації, так званого науково-виробничого об'єднання (НВО), до структури якого окрім проектного підрозділу входять наукова частина та дослідний завод. Завданням наукової частини НВО є розробка наукових засад проектування виробництва. Дослідний завод, що входить до складу НВО, займається відпрацюванням технологій, проведенням дослідно-конструкторських робіт, виготовленням нестандартного обладнання. Результатом наукового опрацювання та його дослідної перевірки є вихідними даними для проектування, що передаються до проектної частини НВО.
Keywords: конспект лекцій; екологія; охорона природи; природоохоронні технології; САПР; підприємство