Маркетингово-комунікаційна політика стартапів: бюджетні маркетингові інструменти цифрового просування в економіці вражень - Татаринцева (Курбатова), Юлія Леонідівна (Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана, 2025)
У сучасних умовах цифрової трансформації та економіки вражень стартапи стикаються з викликом формування ефективної маркетингово-комунікаційної політики при обмежених фінансових ресурсах. За статистикою, близько 90% стартапів зазнають невдачі протягом перших трьох років, причому неефективні маркетингові комунікації є однією з ключових причин. Традиційні маркетингові інструменти вимагають значних бюджетів, що робить їх недоступними для молодих компаній. Попри активне дослідження цифрового маркетингу, залишається недостатньо систематизованим підхід до вибору бюджетних інструментів просування з урахуванням специфіки різних етапів розвитку стартапу та принципів створення емоційних вражень. Недостатньо вивченими є критерії відбору оптимальних каналів комунікації для формування емоційного зв’язку з аудиторією, а також підходи до інтеграції різних інструментів у єдину стратегію створення клієнтського досвіду за умови обмежених ресурсів. Метою статті є теоретичне обґрунтування та розробка практичних рекомендацій щодо формування ефективної маркетингово-комунікаційної політики стартапів на основі бюджетних інструментів цифрового просування в умовах економіки вражень. У статті систематизовано інноваційні бюджетні інструменти цифрового маркетингу за трьома етапами розвитку стартапу (запуск, зростання, масштабування), визначено їхні цілі та потенціал створення вражень. Розроблено критерії відбору оптимальних каналів комунікації з урахуванням поведінкових патернів аудиторії та економічної ефективності. Запропоновано інтеграційну модель взаємодії інструментів на етапах customer journey (обізнаність, розгляд, конверсія, лояльність, адвокація) з акцентом на синергетичному ефекті та автоматизації переходів між каналами. Маркетингово-комунікаційна політика стартапів в економіці вражень має базуватися на креативності та здатності створювати емоційний досвід, а не на обсязі бюджету. Подальші дослідження мають бути спрямовані на розробку метрик вимірювання якості створюваних вражень та їх впливу на довгострокову лояльність споживачів. In the current context of digital transformation and the Experience Economy, startups face the challenge of formulating an effective marketing and communication policy while operating with limited financial resources. Statistically, approximately 90% of startups fail within the first three years, with ineffective marketing communications being one of the key contributing factors. Traditional marketing tools require substantial budgets, making them inaccessible to young companies. Despite active research into digital marketing, the approach to selecting budget-friendly promotional tools remains insufficiently systematized, particularly when considering the specificity of different startup development stages and the principles of creating emotional experiences. Furthermore, the criteria for selecting optimal communication channels for establishing an emotional connection with the audience, as well as approaches to integrating various tools into a unified strategy for creating a seamless customer experience under resource constraints, are not adequately explored. The purpose of the article is the theoretical substantiation and development of practical recommendations for forming an effective marketing and communication policy for startups, based on budgetary digital promotion tools within the Experience Economy. The article systematizes innovative budget digital marketing tools across three stages of startup development (launch, growth, scaling), defining their objectives and potential for creating impressions. Criteria for selecting optimal communication channels are developed, taking into account audience behavioral patterns and economic efficiency. An integrative model for tool interaction across the customer journey stages (awareness, consideration, conversion, loyalty, advocacy) is proposed, focusing on the synergistic effect and automation of transitions between channels. The marketing and communication policy of startups in the Experience Economy must be grounded in creativity and the ability to generate emotional experiences, rather than relying solely on budget volume. Further research should focus on developing metrics to measure the quality of the impressions created and their impact on long-term consumer loyalty.
Marketing and communication policy of startups: budgetary marketing tools of digital promotion on experience economy
Keywords: маркетингово-комунікаційна політика; стартапи; маркетингові інструменти; цифровий маркетинг; економіка вражень; синергія каналів; омніканальність; просування; marketing and communication policy; startups; marketing tools; digital marketing; Experience Economy; channel synergy; omnichannel; promotion