Ідея прав людини як стрижень розвитку українського суспільства в епоху нового і новітнього часу - Киян, М. Ш.; Окладна, М. Г. (НТУ "ХПІ", 2011)
У статті розглядається проблема втілення ідеї прав людини як стрижня розвитку українського суспільства на різних історичних етапах його існування. Українська держава розглядається як найважливіша форма реалізації самовизначення народу, його суверенітету. Особливий акцент робиться на необхідності використовування історичного досвіду захисту прав людини як запоруки побудови громадянського суспільства, інтеграції Україні в європейський правовий простір.

In article the problem of realization of human rights as bases of progress of the Ukrainian society at different historical stages of its existence is considered. The Ukrainian state is considered as the major form of realization of self-determination of people, its sovereignty.The especial accent is done on an indispensability of use of historical experience of protection of human rights for construction of a civil society, integration of Ukraine into the European legal space.
Keywords: самовизначення народу; історичний досвід; європейський правовий простір; незалежна держава; престиж національних цінностей; свободи