Етнографічний предмет у музейному та парамузейному просторі - Красіков, Михайло Михайлович (Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2022)
У статті аналізується специфіка використання етнографічних артефактів у музейному просторі (історичних, краєзнавчих, етнографічних, художніх, літературних музеях) та у парамузейному (музеєподібному) просторі (вітринах магазинів, кав’ярень, ресторанів, ярмаркових ятках, художніх виставках тощо). Звертається увага на полісемантичність етнографічних предметів та використання їх в якості культурних (етнічних) маркерів, метафор, символів, брендів або атрактивних принад.

The specifi nature of ethnographic artifact collection use inside a museum space of (historic, regional, ethnographic, art and literary museums) and within para-museum (museum-related) open spaces (such as shop windows, cafes, restaurants, fairs, art exhibitions, etc.) has been analyzed in the article. The attention is focused on the poly-semantic nature of ethnographic objects and their use as cultural (ethnic) markers, metaphors, symbols, brands or attractive attributes.
Ethnographic objects inside museum and within para-museum space
Keywords: етнографічний предмет; етнографічний музей; парамузейний простір; ethnographic object; ethnographic museum; paramuseum space