Українсько-туркменський словник - Нагайцева, Ніна Іванівна; Северин, Надія Василівна (ТОВ "Цифра Принт", 2021)
У даному навчальному українсько-туркменському словнику, розрахованому на увідний період навчання української мови, подані в алфавітному порядку понад 900 найбільш частотних слів та словосполучень з наголосами. Наголос, по-перше, запобігає неправильній вимові українських слів, по-друге, сприяє якнайшвидшому формуванню у студентів акустико-вимовлювальних навичок та вмінь. У словнику є також незначна кількість слів, необхідних для початкового вивчення наукового стилю мовлення (дієслова на кшталт вимірювати – виміряти, кількісні та порядкові числівники, окремі граматичні терміни). У словнику є позначки, які стосуються граматичних форм українських слів, що традиційно використовуються і в інших словниках даного типу. Так, регулярні помітки по формі родового відмінка іменників, називного відмінка прикметників однини і множини, виду дієслів сприяють ранньому формуванню автоматизму при використанні цих форм у мові, а помітки по роду окремих іменників та відмінюванню дієслів є необхідною підказкою для іноземного студента, який тільки починає вивчати українську мову. Словник містить понад 900 лексичних одиниць. Призначений для іноземців початкового рівня володіння українською мовою як іноземною.
Keywords: словник; навчальний процес; граматика; український алфавіт; акустико-вимовлювальні навички; словосполучення