Порівняльний аналіз хмарних та туманних середовищ Інтернету речей - Заковоротний, Олександр Юрійович; Орлова, Тетяна Олександрівна (Полтавський національний технічний університет імені Юрія Кондратюка, 2023)
Метою статті є порівняння туманних та хмарних обчислень для Інтернету речей, а також отримання якнайбільше інформації про можливості даних обчислень, порівняння переваг та недоліків при їх використанні. Результати дослідження. Охарактеризоване хмарне середовище; охарактеризоване туманне середовище; визначені ключові відмінності туманного та хмарного середовища для Інтернету речей. Зроблено висновок, що при розробці Інтернету речей необхідно зрівняти хмарні та туманні обчислення, щоб використовувати максимально доступні можливості та високий потенціал обраного середовища. При сумісному використанні обох середовищ можна застосунки обраної системи Інтернету речей розподілити на три непересічні частини: ті, що виконуються тільки у туманному середовищі, ті, що відразу передають дані для обробки у хмарному середовищі, та застосунки з комплексною обробкою даних: частково у тумані, частково у хмарі.

The purpose of the article is to compare fog and cloud computing for the Internet of Things, as well as to obtain as much information as possible about the possibilities of these calculations, to compare the advantages and disadvantages of their use. Research results. Characterized cloud environment; a characterized foggy environment; the key differences between fog and cloud environments for the Internet of Things are defined. It was concluded that when developing the Internet of Things, it is necessary to balance cloud and fog computing in order to use the maximum available opportunities and high potential of the chosen environment. With the combined use of both environments, the applications of the selected Internet of Things system can be divided into three non intersecting parts: those that are executed only in the fog environment, those that immediately transmit data for processing in the cloud environment, and applications with complex data processing: partly in the fog, partly in the cloud.
Comparative analysis of cloud and fog environments of the Internet of Things
Keywords: хмарні обчислення; туманні обчислення; Інтернет речей; cloud computing; fog computing; Internet of Things