Процес стратегічного управління розвитком маркетингової діяльності підприємства: обґрунтування проактивності - Райко, Діана Валеріївна (Інститут економіко-правових досліджень НАН України, 2008)
В роботі описані види стратегічного управління: реактивне (відповідь підприємства на дії партнерів, споживачів та ін., тобто суб’єктів зовнішнього середовища та стан внутрішнього середовища) і проактивне (формування відношення до підприємства та його дій у зовнішньому середовищі та упереджувальна діагностика і прогнозування стану використання економічних ресурсів внутрішнього середовища). Відзначено, що проактивне управління відповідає сучасному маркетингу як філософії бізнесу, оскільки останній формує ринок щодо позитивного сприйняття дій підприємства
Keywords: характеристика реактивного управління; характеристика проактивного управління; складові функціонування підприємства; система "споживач – підприємство – партнер"