Аналіз гнучких методологій розробки програмного забезпечення для реалізації у командних проєктах - Вавіленкова, Анастасія Ігорівна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2021)
У матеріалах статті проаналізовано основні моделі життєвого циклу програмного забезпечення, що лежать в основі гнучких методологій розробки програмного забезпечення для виявлення особливостей їх застосування при реалізації командних проєктів. Виявлено, що використання класичних моделей життєвого циклу, зокрема, каскадної, спіральної, інкрементної, V-подібної та ітеративної, не являється ефективним при реалізації всіх сучасних аспектів розробки програмного забезпечення на основі використання нових інформаційних технологій. Проведено порівняльний аналіз найбільш популярних гнучких методологій розробки програмного забезпечення Agile, Scrum, Kanban, RUP, DSDM, RAD за такими показниками, як модель життєвого циклу, кількість ітерацій, мета створення проєкту та типи проєктів для реалізації, пріоритети, можливість взаємодії із замовником, адаптація до змін. Виявлені переваги та недоліки гнучких методологій розробки програмного забезпечення дали змогу виокремити методологію MSF, що базується на узгодженні каскадної, спіральної та ітеративної моделей життєвого циклу розробки програмного забезпечення та дає змогу обрати шаблон Scrum, як найбільш вдалий для реалізації та демонстрації роботи у навчальних командних проєктах. MSF використовує у роботі підхід, що передбачає поетапне створення робочого продукту з певною функціональністю, яка відображає вимоги до кінцевого продукту на даному етапі. Запропоновано використовувати рішення компанії Microsoft на основі Visual Studio та Team Foundation Server для централізованого керування елементами командного проєкту, використання інструментів візуального моделювання архітектури, можливості управління якістю коду та отримання всіма учасниками команди актуальної інформації про стан проєкту. Це відбувається завдяки тому, що модель MSF об’єднує у собі п’ять основних моделей: модель команди; модель процесу (послідовність дій, яка необхідна для побудови командного проєкту); дисципліну управління проєктами (передбачає комплексне планування всіх етапів командного проєкту, управління бюджетом, ресурсами, витратами, підготовки графіків); дисципліни управління ризиками та дисципліни управління готовністю (оцінювання знань членів командного проєкту для подальшого розподілу ролей у команді). Продемонстровано приклад створення навчального командного проєкту на основі використання шаблону гнучкої методології Scrum у середовищі Visual Studio на базі Team Foundation Server.

The materials of the article analyze the main models of the software life cycle, which underlie the flexible methodologies of software development to identify the features of its application during the implementation of team projects. It was found that the use of classical life cycle models, in particular, cascade, spiral, incremental,V-shaped and iterative, is not effective in implementing all modern aspects of software development based on the use of new information technologies. It was conducted the comparative analysis of the most popular flexible methodologies of software development Agile, Scrum, Kanban, RUP, DSDM, RAD on such indicators as life cycle model, number of iterations, purpose of project creation and types of projects for implementation, priorities, possibility of interaction with the customer, adaptation to change. The advantages and disadvantages of flexible software development methodologies made it possible to single out the MSF methodology, which is based on the harmonization of cascading, spiral and iterative models of the software development lifecycle and allows you to choose the Scrum template as the most successful for implementing and demonstrating work in team development projects. MSF uses an approach that involves the gradual creation of a working product with some functionality that reflects the requirements for the final product at this stage. It is proposed touse Microsoft solutions based on Visual Studio and Team Foundation Server for centralized management of team project elements, use of visual architecture modeling tools, code quality management capabilities and obtaining all project team members up-to-date information on project status. This is because the MSF model combines five following main models: team model; process model (sequence of actions required to build a team project); discipline of project management (provides comprehensive planning of all stages of the team project, budget management, resources, costs, scheduling); risk management disciplines and readiness management disciplines (assessment of team project members' knowledge for further distribution of team roles). The article demonstrates an example of creating a training team project based on the use ofthe Scrum flexible methodology template in Visual Studio based on Team Foundation Server.
Analysis of flexible methodologies of software development for implementation in team projects
Keywords: Scrum-команда; Visual Studio; Scrum-command; Visual Studio