Діджиталізація як фактор конкурентоспроможності у єдиному міжнародному цифровому ринку - Мехович, Сергій Анатолійович; Кузьминський, Костянтин Миколайович; Перерва, Олександр Петрович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2024)
У статті розглянуто актуальні питання, пов’язані зі створенням єдиного міжнародного цифрового ринку. Умови, в яких належить функціонувати промисловому комплексу України в найближчій перспективі знаходяться під впливом глобалізації. Найбільш впливовими факторами цих процесів є цифрова трансформація, пандемія та військові конфлікти. Надано стислу інформацію щодо сутності цих процесів. Зазначено, що діджиталізація здійснюється у межах економічної політики, яка в ЄС спрямована на створення єдиного міжнародного цифрового ринку. Наведено характерні риси цього процесу. Створення єдиного цифрового ринку є однією з головних перспектив та викликів сучасності. Цифровізація створила світ без кордонів та її впровадження вимагає нової форми управління на основі характерних для неї специфічних властивостей. Цей процес потребує вирішення ряду практичних і політичних питань у економічних та торгівельних відносинах міжнародної спільноти. Ігнорування цих процесів, або необ’єктивна оцінка у підходах до їх здійснення може привести до катастрофічних наслідків у забезпеченні конкурентоспроможності окремих підприємств, регіонів і цілої країни. Зазначено, що проблема регулювання єдиного цифрового ринку полягає в забезпеченні можливості для єдиного ринку працювати в цифровому світі так само, як і в аналоговому. Це означає забезпечення кращого доступу для споживачів і компаній до електронних товарів та послуг на всій території ЄС, а також створення умов для розвитку цифрових мереж та сфери послуг і максимізації потенціалу зростання цифрової економіки ЄС.

The article deals with topical issues related to the creation of a single international digital market. The conditions under which the industrial complex of Ukraine should function in the near future are under the influence of globalization. The most influential factors of these processes are digital transformation, pandemic and military conflicts. Brief information on the essence of these processes is provided. It is noted that digitalization is carried out within the framework of economic policy, which in the EU is aimed at creating a single international digital market. The characteristic features of this process are given. The creation of a single digital market is one of the main prospects and challenges of our time. Digitization has created a world without borders, and its implementation requires a new form of management based on its specific properties. This process requires solving a number of practical and political issues in the economic and trade relations of the international community. Ignoring these processes, or biased assessment in approaches to their implementation can lead to catastrophic consequences in ensuring the competitiveness of individual enterprises, regions and the entire country. It is noted that the problem of regulating the single digital market is to ensure the possibility for the single market to work in the digital world in the same way as in the analog one. This means ensuring better access for consumers and companies to electronic goods and services throughout the EU, as well as creating conditions for the development of digital networks and services and maximizing the growth potential of the EU's digital economy.
Digitalization as a factor of competitiveness in the single international digital market
Keywords: цифрова економіка; конкурентоспроможність; цифровізація; єдиний цифровий ринок; digital economy; competitiveness; digitization; single digital market