Метод розрахунку електромагнітного відгуку комбінованого об'єкта з урахуванням впливу підстилаючої поверхні - Горєлишев, Станіслав Анатолійович; Залевський, Геннадій Станіславович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
Характеристики вторинного випромінювання радіолокаційних об’єктів різних типів є найважливішою складовою, що зумовлює вибір зондувального та формування відбитого радіолокаційних сигналів. Більшість об’єктів різних класів (повітряних, наземних) у своєму складі мають металеві і діелектричні елементи конструкцій та резонансні розміри. Крім того, локація низьколітаючих повітряних об’єктів, а особливо наземних об’єктів, спостерігається на фоні потужного відбиття сигналу від підстилаючої поверхні. У статті запропонований ітераційний метод розрахунку електромагнітного відгуку резонансних комбінованих об’єктів з урахуванням взаємодії металевих та діелектричних внутрішніх компонентів та з урахуванням впливу підстилаючої поверхні. Отриманий метод базується на розв’язанні інтегральних рівнянь магнітного поля для металевого компонента та системи інтегральних рівнянь типа Мюллера для діелектричного компонента. У процесі ітерацій для отримання електромагнітного поля враховується процес переопромінення компонент та наведення на їх поверхнях додаткових поверхневих струмів. The characteristics of secondary radiation from radar objects of different types are a key factor that determines the choice of probing and the formation of reflected radar signals. Most objects of various classes (airborne, ground-based) contain metal and dielectric elements in their structure and have resonant sizes. In addition, the detection of low-flying airborne objects, and especially ground-based objects, occurs against the background of powerful signal reflection from the underlying surface. The paper proposes an iterative method for calculating the electromagnetic response of resonant combined objects, taking into account the interaction of metal and dielectric internal components, as well as the influence of the underlying surface. The obtained method is based on solving integral equations for the magnetic field of the metal component and a system of integral equations of the Muller type for the dielectric component. During the iterations, the process of re-radiation of components and the induction of additional surface currents on their surfaces is considered in order to obtain the electromagnetic field.
Method for calculating the electromagnetic response of a combined object taking into account the influence of the underlying surface
Keywords: комбінований об'єкт; резонансний розмір; електромагнітна взаємодія; підстилаючи поверхня; ефективна поверхня розсіювання; combined object; resonant size; electromagnetic interaction; metallic component; dielectric component; radar cross section