Осягнення реалій оточуючого світу та перші проблиски наукової думки у Давньому Китаї - Гамалія, К. М. (НТУ "ХПІ", 2013)
З глибокої давнини в Китаї накопичувалися практичні знання, які згодом увійшли до арсеналу науки. Донаукові досягнення Давнього Китаю належали до математичної, геометричної та астрономічної галузей, але здебільшого до медичної. Деякі технічні винаходи того часу (компас, сейсмограф, водяний млин) існують і донині.

From a very deep times in China were accrued the practical knowledge, which later entered to scientific arsenal. Prescientific achievements of Ancient China had connection to mathematical, geometrical, astronomical fields, but most of all to medicine. Some technical inventions of that time (compass, seismograph, watermill) exist today
Keywords: релігійне натхнення; космологічні уявлення; п’ятичленна просторова структура; фен шуй; цигун; religious inspiration; cosmological conceptions; five-term spatial structure; Feng Shui; Qigong