Інноваційний потенціал як основа конкуренотостійкості підприємств машинобудування - Федоренко, Ірина Анатоліївна; Мясников, В'ячеслав Олегович (НТУ "ХПІ", 2015)
Сформовано концептуальні основи формування інноваційного потенціалу підприємств машинобудування, узагальнено елементи інноваційного потенціалу та критерії його оцінки. Виявлено характеристики підприємства, які сприйнятливі до інновацій. Запропоновано, що основними завданнями управління інноваційним потенціалом підприємства (ІПП), є: планування і придбання ресурсів, необхідних для досягнення інноваційної мети (формування ІПП), кількісне і якісне поліпшення стану ІПП (нарощування ІПП) і перетворення компонентів інноваційного потенціалу в кінцевий інноваційний продукт (реалізація ІПП). Основою системного вивчення інноваційного потенціалу підприємства як об'єкта управління є дослідження процесу реалізації основних функцій управління (планування і прогнозування, організація і координація, мотивація і стимулювання, контроль та оцінка) по відношенню до компонентів ІПП, що дозволить підвищувати рівень конкурентостійкості підприємств машинобудування.

Сonceptual bases of formation of the innovative potential of the enterprises of mechanical engineering, generalized elements of the innovation potential and the criteria for its evaluation. Revealed enterprise characteristics responsive to innovation. It is proposed that the main objectives of management in innovative potential of the enterprise (IPP) are: planning and acquisition of resources required to achieve innovation goals (forming PPI), a quantitative and qualitative improvement of the IPP (capacity IPP) and conversion components of innovation potential in the final product innovation (implementation IPP). The basis for systematic study of the innovation potential of the company as a management object is to study the process of realization of the basic functions of management (planning and forecasting, organization and coordination, motivation and incentives, monitoring and evaluation) in relation to the components of the PPI, will allow to raise the level competitive stability engineering enterprises.
Innovative potential as a basis for the sustainability of competitive enterprises of mechanical engineering
Keywords: інноваційний розвиток підприємства; інноваційний бар'єр; ІПП; промислово-виробничий потенціал; innovation barrier