Інформаційні та digital-технології в туризмі та гостинності - Носирєв, Олександр Олександрович; Чайка, Тетяна Юріївна; Якименко-Терещенко, Наталія Василівна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2026)
Навчальна дисципліна «Інформаційні та digital-технології в туризмі та гостинності» спрямована на набуття студентами загальних та фахових компетентностей та формування необхідного рівня теоретичних та практичних професійних знань з використання інформаційних та діджитал-технологій у професійній діяльності, набуття здобувачами практичних навичок із впровадження та застосування сучасних інформаційних та діджитал-технологій у діяльності підприємств індустрії туризму. Метою навчальної дисципліни є формування у студентів системного уявлення про сучасні інформаційні та цифрові технології, що використовуються в галузі туризму та індустрії гостинності; розвиток навичок ефективного використання інформаційних технологій та digital-інструментів для управління туристичною діяльністю. Впродовж навчального курсу особлива увага приділяється опануванню прикладного програмного забезпечення, що є базовим стандартом для сфери туризму та гостинності, зокрема під час практичних занять студенти здобувають навички роботи з глобальними системами дистрибуції Amadeus та Galileo, які відкривають доступ до світового ринку авіаційних та готельних послуг, а також детально вивчають функціональні можливості системи управління готельними комплексами Servio HMS для автоматизації фронт-офісу та господарських служб. Практичний блок дисципліни також охоплює роботу з хмарною системою автоматизації ресторанного бізнесу Poster, що дозволяє на власному досвіді засвоїти принципи складського обліку та управління фінансами, інтеграцію з онлайн-платформами бронювання на кшталт Booking.com, використання геоінформаційної системи QGIS для просторового аналізу туристичних ресурсів, а також застосування багатофункціональної CRM-системи Microsoft Dynamics для побудови персоналізованих стратегій взаємодії з клієнтами. Окрім цього, здобувачі вищої освіти вчаться використовувати спеціалізоване програмне забезпечення для туроператорської діяльності, таке як САМО-тур та IT-Tour, та опановують інструменти візуалізації й цифрового дизайну в Canva, що в сукупності забезпечує підготовку універсального фахівця, здатного ефективно працювати у будь-якому сегменті цифрової екосистеми туризму. Засвоєння матеріалу курсу «Інформаційні та digital-технології в туризмі та гостинності» дозволяє здобувачам вищої освіти не лише опанувати технічні аспекти роботи з профільним програмним забезпеченням, таким як системи глобальної дистрибуції, автоматизовані системи управління готелями та ресторанами, а й усвідомити роль інноваційних технологій як ключового фактора підвищення конкурентоспроможності підприємств на глобальному ринку туристичних послуг. Таким чином, навчальний процес орієнтований на підготовку фахівців, здатних вільно орієнтуватися в умовах цифрової трансформації економіки, інтегруючи передові досягнення у сфері великих даних, штучного інтелекту та віртуальної реальності в повсякденну професійну практику для оптимізації бізнес-процесів та покращення клієнтського досвіду.
Keywords: конспект лекцій; інформаційні технології; digital-технології; туризм; рекреація; гостинність