Безпека використання безпілотних літальних апаратів у військових операціях - Хархаров, Д. Е. (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2023)
В роботі приділено увагу питанням безпеки використання безпілотних літальних апаратів (БПЛА) у військових операціях, а саме, впливу на довкілля. Це пов’язано з стрімким зростанням кількості безпілотників у сучасних війнах та воєнних конфліктах. Встановлено, що еколого-економічний підхід до «життєвого циклу» безпілотника дозволить зменшити негативний вплив на навколишнє природнє середовище.

The work focuses on the safety issues of using unmanned aerial vehicles (UAV) in military operations, namely, the impact on the environment. This is due to the rapid increase in the number of drones in modern wars and military conflicts. It has been established that an ecological and economic approach to the "life cycle" of a drone will reduce the negative impact on the natural environment.
Keywords: безпілотний літальний апарат (БПЛА, безпілотник); безпека; військові операції; довкілля; unmanned aerial vehicle (UAV, drone); security; military operations; environment