Експериментальне обґрунтування схеми заміщення трижильного силового кабелю з паперовою імпрегнованою ізоляцією для випадку резистивного заземлення однієї із жил - Костюков, Іван Олександрович; Кулик, Олексій Сергійович; Литвиненко, Світлана Анатоліївна; Кубрик, Борис Іванович; Лавріненко, Ольга Валеріївна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
Стаття присвячена експериментальному обґрунтуванню схеми заміщення трижильного силового кабелю з паперовою імпрегнованою ізоляцією в спільній металевій оболонці у випадку резистивного заземлення однієї із жил кабелю, що використовуються при застосуванні одного з методів вимірювання індивідуальних значень електричної ємності та тангенса кута діелектричних втрат шарів ізоляції між жилами силового кабелю. Проведене експериментальне обґрунтування було засноване на порівнянні результатів розрахунку сукупних значень електричної ємності для розглянутої схеми заміщення із результатами вимірювання, отриманими із застосуванням вимірювача імітансу з 2 клемами на двох різних частотах прикладеної тестової напруги. При розрахунку сукупних значень ємності для схеми із резистивним заземленням однієї із жил використовувались значення часткових ємностей, попередньо отримані із застосуванням відомих методик обстеження трижильних силових кабелів, що засновані на застосуванні сукупних вимірювань. Порівняння результатів розрахунку сукупних значень електричної ємності для схем заміщення ізоляції кабелю із резистивним заземленням однієї із жил з результатами вимірювань засвідчило можливість застосування розглянутої в статті схеми заміщення. The article is devoted to the experimental justification of the equivalent circuit of a three-core power cable with paper impregnated insulation in a common metal sheath in the case of resistive grounding of one of the cable cores, which are used when applying one of the methods of measuring individual values of the electric capacitance and the tangent of the angle of dielectric loss of the insulation layers between the cores of the power cable. The experimental justification was based on comparing the results of calculating the total values of the electric capacitance for the considered equivalent circuit with the measurement results obtained using an immittance meter with 2 terminals at two different frequencies of the applied test voltage. When calculating the total values of the capacitance for the circuit with resistive grounding of one of the cores, the values of partial capacitances previously obtained using known methods of surveying three-core power cables based on the use of total measurements were used. Comparison of the results of calculating the total values of the electrical capacitance for the equivalent schemes of cable insulation with resistive grounding of one of the cores with the measurement results showed the possibility of using the equivalent scheme considered in the article.
Experimental justification of the scheme for replacing a three-core power cable with paper impregnated insulation for the case of resistive grounding of one of the cores
Keywords: діагностика ізоляції; прямі вимірювання; сукупні вимірювання; часткові ємності; система лінійних алгебраїчних рівнянь; diagnostics of insulation; direct measurements; aggregate measurements; partial capacitances; system of linier algebraic equations