Математична модель процесу гальмування трьохвісних автомобілів - Шелудченко, В. В. (НТУ "ХПІ", 2015)
У роботі представлена універсальна математична модель процесу гальмування трьохвісних автомобілів, що дозволяє розкрити фізичну суть процесів і встановити вплив різних факторів (конструктивних параметрів) на динаміку гальмування автомобіля. Така модель дозволяє отримати достатньо точний якісний опис динаміки автомобіля за умови дії порівняно малих бічних сил. Наведена математична модель складається з опису взаємодії коліс з опорною поверхнею, математичної моделі гальмівного механізму та опису сил, що діють на гальмуючий автомобіль.

In work the presented universal mathematical model of process of braking of three axes cars, that allows to expose physical essence of processes and to set influence of different factors (structural parameters) on the dynamics of braking of car. Such model allows to get sufficiently exact high–quality description of dynamics of car on condition of action it is comparative small lateral forces. The resulted mathematical model consists of description of co–operation of wheels with a supporting surface, mathematical model of brake mechanism and description of forces which operate on a braking car. The mathematical model of brake mechanism from the present losses describes separately increase of drive pressure, delay of decline of brake moment, decline of drive pressure.
Mathematical model of process of braking of three axis cars
Keywords: гальмівний механізм; динаміка гальмування; конструктивні параметри; car; brake mechanism; braking dynamics; mathematical model