Specificity of using diamond micropowders in wheels on metallic bonds - Grabchenko, A. I.; Pyzhov, I.; Dobroskok, V. L.; Fedorovich, V. A.; Ostroverkh, Y. (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2019)
Some issues related to the possibility of increasing the efficiency of shaping blade tools from polycrystalline superhard materials by diamond grinding are considered. It has been established that one of the ways to increase the efficiency of using diamond micropowder grains in circles is to apply thick metal coatings on them. The use of embossed metal coatings on diamond grains can significantly extend their cutting resource. This is explained on the one hand by a stronger adhesion of the coating material to the diamond surface compared to the components of the binder, and on the other hand, a significant increase in the contact surface of the coated grain with the binder of the circle. It was established that the strength of metal and ceramic ligaments should be consistent with the strength of diamond grains sintered with it, and the concentration and graininess of the latter have a significant impact on the integrity of the grains in the sintered layer.

Розглянуті деякі питання, пов'язані з можливістю підвищення ефективності процесу формоутворення лезових інструментів з полікристалічних надтвердих матеріалів алмазним шліфуванням. Дослідження останніх років показали, що резерв підвищення ефективності формоутворення лезових інструментів з полікристалічних надтвердих матеріалів (ПНТМ) лежить в області використання кругів на основі мікропорошків алмазу. Встановлено, що одним із шляхів підвищення ефективності використання зерен мікропорошків алмазу в кругах є нанесення на них товстошарових металевих покриттів. Стосовно до умов обробки ПНТМ струмопровідними кругами на основі мікропорошків алмазу особливий інтерес представляють покриття, товщина яких може досягати половини розміру зерна. Використання на алмазних зернах рельєфних товстошарових металевих покриттів дозволяє істотно підвищити їх ріжучий ресурс. Це пояснюється з одного боку більш міцним зчепленням матеріалу покриття з поверхнею алмазу в порівнянні з компонентами зв'язки, а з іншого істотним збільшенням поверхні контакту покритого зерна зі зв'язкою круга. Використання методології 3D моделювання напружено-деформованого стану алмазоносного шару круга при спіканні дозволило встановити, що міцність металевої і керамічної зв'язок повинні узгоджуватися з міцністю алмазних зерен,що з нею спікаються а концентрація і зернистість останніх істотньо впливають на цілісність зерен в шарі, що спікається. Використання, наприклад, алмазних кругів з концентрацією алмазів понад 40% істотно ускладнює отримання алмазоносного шару, характеристика якого відповідала б розрахунковій. Встановлено, що наявність на алмазному зерні рельєфного товстошарового покриття при тих же умовах термосилового навантаження системи істотно зменшує величину напружень на кордоні «зерно-зв'язка», що можна пояснити значним збільшенням поверхні контакту покритого зерна зі зв'язкою круга. Експериментальні дослідження підтвердили факт істотного зниження питомої витрати зерен мікропорошків алмазу з товстошаровими рельєфними металевими покриттями, значення якого наближається до рівня кругів на основі шліфпорошків алмазу.
Особливості використання мікропорошків алмазу в кругах на металевій зв'язці
Keywords: superhard materials; grinding; coating; modeling; надтверді матеріали; шліфування; нанесення покриттів; моделювання