Характеристики пластинчастих теплообмінників з пластинами різної форми гофрування в умовах забруднення теплопередаючої поверхні - Мацегора, Олександр Іванович; Арсеньєва, Ольга Петрівна; Кусаков, Сергій Костянтинович; Зоренко, Віктор Володимирович; Демірський, Олексій Вячеславович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2019)
Представлено математичну модель пластинчастого теплообмінника (ПТО) з пластинами, які випускаються серійно. Модель описує процес теплообміну в каналі між двома сусідніми пластинами. Для обліку забруднення на поверхні теплопередачі використовується модель забруднення реакційно-транспортного типу. Вплив геометрії гофрування пластин на продуктивність ПТО обговорюється на результатах моделювання ПТО, встановленого для нагріву слабкого сиропу, який надходить на випарну станцію цукрового заводу. Проаналізовано вплив геометрії гофрування пластин на ефективність ПТО в умовах забруднення. Обговорюються заходи щодо зменшення забруднення в ПТО шляхом оптимального вибору геометрії гофрування пластин.

The mathematical model of the plateheat exchanger (PHE) with commercially produced plates is presented. The model describes the heat transfer process in the channel between two adjacent plates. To account for fouling on the heat transfer surface, the fouling model of reactionand transport type is employed. The influence of plate corrugations geometry on PHE performance is discussedon results of PHE modelling installed for thin juice heating, which comes to evaporation station of the sugarfactory. The influence of plate corrugations geometry on PHE performance in fouling conditions is analysed. The measures to mitigate fouling in PHE by optimal selection of plate corrugation geometry are discussed.
Characteristics of plateheat exchangers with plates of different form of corrugation in conditions of heat transfer surface fouling
Keywords: математична модель; геометрія гофрування пластин; mathematical model; plate corrugation geometry