Динамічні процеси в елементах військових колісних та гусеничних машин при бойовому застосуванні - Веретельник, Олег Вікторович; Мартиненко, Олександр Вікторович; Костенко, Юрій Вікторович; Веретельник, Юрій Вікторович; Набоков, Анатолій Володимирович; Мазур, Ігор Віталійович (НТУ "ХПІ", 2016)
У роботі пропонується розроблена методика дослідження напружено-деформованого стану гарматного ствола, що враховує криві, які описують зміну тисків порохових газів по гарматі і швидкості руху снаряда по каналу ствола, на прикладі танкової гармати типу КБА-3 при пострілі БОПС типу ЗВБМ17 "Манго". Дослідження були проведені при використанні різних типів аналізу, статичному аналізі та аналізі перехідних процесів, використовуючи метод скінчених елементів.

The paper proposes a methodology developed by the study of stress-strain state of the gun barrel, which takes into account the curves describing change pressure of the powder gases on the barrel and the speed of the projectile motion along the bore, the example of a tank gun type KBA-3 with the shot APFSDS (APSD-FS) type "Mango". For the studies used different types of analysis, static analysis and transient analysis, by means the finite element method. According to the results of the research obtained change and the distribution of the maximum equivalent stress and the total displacement in the barrel during a shot and determined dynamic factor.
Dynamic processes in the elements of the military wheeled and tracked vihicles during combat employment
Keywords: метод скінчених елементів; напружено-деформований стан; статичний аналіз; аналіз перехідних процесів; гарматний ствол; тиск порохових газів; швидкість руху снаряда; finite element method; stress-strain state; static analysis; transient analysis; gun barrel